Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк роз'яснив, як застосовувати норми законодавства у зв'язку зі змінами до Закону "Про старанне виробництво" і інших законів

10 березня 2011, 10:25
2941
0
Реклама

У листі НБУ від 4 березня 2011 року № 25-111/523-3297 йдеться про застосування нових норм законодавства у зв'язку з набуттям чинності нової редакції Закону "Про старанне виробництво"а також що набули чинності змінами до деяких інших законівпов'язані зі зміною правил старанного виробництва (детально про нову редакцію Закону см ЛІГА :ЗАКОН Набула чинності нова редакція Закону "Про старанне виробництво". Що нового?).

Зокрема НБУ звертає увагу на те, що :

- банки можуть зупинити витратні операції публічного обтяження (тобто що виходить із закону або договору) і повідомити держвиконавця про відкриття нового рахунку тільки у разі, якщо в цьому ж банку (його філії або підрозділі) клієнт вже має засоби і цінностіна які накладений арешт цим держвиконавцем.

В даному випадку йдеться про нову редакцію ст. 6 Закону "Про платіжні системи і переказ коштів в Україні"яка на думку НБУ торкається виключно випадків, коли факт наявності публічного обтяження є очевидним для банку, тобто воно застосоване до засобів або цінностей клієнта, що знаходяться на рахунках або зберіганні в цьому банку.

- банки зобов'язані приймати і виконувати постанови держвиконавців про арешт засобів на рахунках клієнтів, винесені на підставі рішень судів, а також у виконання інших старанних документів; те ж саме торкається і платіжних доручень на примусове списання засобів (див. ст. 17 новій редакції Закону "Про старанне виробництво");

Слід зазначити, що змінами, внесеними в ст. 59 Закону "Про банки і банківську діяльність"а також в статті 1071 і 1074 ГК примусове списання засобів, а також арешт засобів клієнта можливий не лише за рішенням суду, але і на підставі постанови держвиконавця.

Детально про останні зміни в податковому законодавстві, а також проблемних питаннях бухгалтерського і податкового обліку читайте в електронному інформаційно-аналітичному тижневику "БУХГАЛТЕР & ЗАКОН" у системах ЛІГА :ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини