Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент змінив порядок реєстрації банків і регулювання їх діяльності НБУ

15 лютого 2011, 17:13
1178
0
Реклама

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект № 0884 "Про внесення змін до деяких законів (відносно регулювання діяльності банків)".

Документом, зокрема, передбачений єдиний для усіх суб'єктів підприємницькій діяльності порядок держреєстрації, згідно з яким держреєстрація юрособ проводиться державним реєстратором виключно у виконкомі міськради міста обласного значення або в районній, районній в містах Києві і Севастополі державної адміністрації по місцезнаходженню юрособи і передбачає внесення відомостей в Єдиний державний реєстр юрособ і фізосіб-підприємців. В той же час передбачено, що Законом можуть бути встановлені вимоги по реєстрації засновницьких документів в органі визначеному Законом.

Нацбанк буде погоджувати статути банків і вести Державний реєстр банків. У Закон "Про банки і банківську діяльність" передбачено включення норми, що дозволяє на етапі узгодження статуту банку отримувати наступне дані :

- інформацію про ділову репутацію засновників, осіб, що придбавають істотну долю у банку, у тому числі контролерів банку;

- фінансову звітність юрособи або відомості про прибутки фізособи (повинні свідчити про наявність достатніх засобів);

- відомості про склад ради, правління банку і так далі

В той же час, встановлюється, що керівники, засновники і особи, що мають істотну долю у банку, зобов'язані впродовж усього часу, поки вони зберігають свій статус, дотримувати встановлені Нацбанком вимоги до ділової репутації і фінансовому стану.

У законопроект включені також були норми, що дозволяють Нацбанку отримувати від держорганів і інших осіб інформацію, що підтверджує ділову репутацію і фінансовий стан осіб, що мають (що придбавають) істотну долю у банку, у тому числі контролерів банку, і так далі

Якщо Нацбанк прийняв рішення про накладення заборони на право юрособи або фізособи мати, придбавати, збільшувати істотну долю у банку, то такій особі забороняється повністю або частково користуватися правом голосу акцій, що належать йому, доль, паїв і брати участь в управлінні справами банку.

Законом також відміняється нормащо дозволяє банкам укладати договори з пов'язаними особами про проведення банківських операцій на сприятливіших умовахчим для інших клієнтів банку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини