Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон, регулюючий ринок земель, в допрацьованому виді представив Держкомзем

18 серпня 2010, 16:57
1287
1
Реклама

Державний комітет України із земельних ресурсів допрацював і опублікував на своєму офіційному веб-сайті для обговорення проект Закону "Про ринок земель".

Законопроектом встановлюється порядок проведення земельних аукціонів - не загальні правила їх проведення, які є і в діючих ЗК і ГКа системну послідовність етапів. Документом визначені також особливості продажу земельних ділянок сільгосппризначення і їх оренди.

Для запобігання акумуляції усієї землі в руках великих землевласників проектом встановлюються граничні максимальні розміри земельних ділянок, що продаються (розміри уточнює Кабмін) і арендованих (не понад 5% від площі сільгоспземель району і 30 тис. га на території України).

Як стверджує Держкомзем, в проекті також виписані норми, спрямовані проти спекулятивних операцій на ринку сільгоспземель. Зокрема, проектом пропонуються особливі ставки держмита для осіб, що продають земучастки сільгосппризначення (право на їх оренду) для ведення сільгоспвиробництва впродовж п'яти років з дня держреєстрації права на них за ціною, вище за ціну їх придбання.

При володінні ділянкою менше року після його придбання - мито складе 90% суми договору (ціни продажу), попередньої купівлі, що перевищує ціну ділянки, але не менше 50% нормативної грошової оцінки; при володінні від 1 до 3 років - 80%, але не менше 40% нормативної грошової оцінки; при володінні від 3 до 5 років - 60%, але не менше 30% нормативної грошової оцінки. При продажі інших земучастков сільгосппризначення держмито залишить - 1 % суми договору, але не менше 5% нормативної грошової оцінки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини