Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Експертні укладення у кримінальних справах депутати хочуть зробити обов'язковими для слідства і суду

15 липня 2010, 11:53
670
0
Реклама

Народний депутат Валерій Бондик (ПР) законопроектом № 6702 запропонував зміни в КПКщо стосуються проведення експертиз.

Проектом (серед іншого) пропонується доповнити перелік джерел доказів свідченнями експерта (на сьогодні джерелом є його висновок).

Круг випадків призначення у обов'язковому порядку експертизи у справі (яких зараз 5) в проекті нічим не обмежуєтьсябо В. Бондик пропонує зробити обов'язковою експертизу "для встановлення за допомогою застосування спеціальних знань інших фактичних даних і обставин справи, ознак складу злочину, що безпосередньо вказують на наявність або відсутність"а якщо одним словом - для встановлення усього.

У глобальному сенсі може змінити карний процес не менш "цікава" пропозиція про обов'язковості зроблених експертом висновків для слідчого, прокурора і суду у випадках, коли експертиза згідно із законом має бути призначена в обов'язковому порядку. Воно сформульоване як виняток із загального правила (про необов'язковість), але, враховуючи приведену в попередньому абзаці пропоновану норму про обов'язковість експертизи, експерт, схоже, в проекті покликаний підмінити собою слідчого і суддю.

Комплексна експертиза, згідно з представленим документом, може доручатися як комісії експертів, так і одному, що володіє знаннями в декількох галузях.

Нарешті, керівник експертної установи наділяється повноваженнями розглядати укладення експертів до відправлення слідству (суду) і передоручати проведення експертизиякщо визнає укладення проведеним з відхиленням від методики дослідження.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини