Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МОЗ визначив, яка організація виконуватиме функції центральної МСЕК

Реклама

Як ми раніше інформували, Уряд на виконання рішень РНБО і Президента затвердив план щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням серед МСЕК.

Міністерство охорони здоров'я інформує, що план передбачає:

  • створення робочої групи для перегляду рішень, які ухвалювали МСЕК, зокрема щодо посадовців;

  • розробку МОЗ та Мінцифри плану цифровізації проходження всіх етапів експертизи;

  • швидкий аудит всіх пенсійних виплат по інвалідності прокурорам та іншим посадовцям державних органів, який проведе Пенсійний фонд разом з ДБР, Нацполіцією та СБУ;

  • винесення на розгляд Уряду законопроєктів від МОЗ та Мінсоцполітики щодо комплексної реформи МСЕК.

МОЗ нагадав, що розробив законопроєкт щодо трансформації процесів оцінки функціональності, встановлення інвалідності та ліквідації МСЕК, а також окремо зміни до Бюджетного кодексу. Зараз його винесено на громадське обговорення. На початку жовтня законопроєкт був представлений на зустрічі з громадськими організаціями та експертами (детальніше).

Система МСЕК складається з закладів центрального та регіонального рівня. МОЗ утворює лише центральну МСЕК, яка здійснює організаційно-методичні функції. Регіональна ж вертикаль включає 328 МСЕК, з них 25 обласних бюро та понад 300 центрально-міських та міжрайонних комісій. Управління діяльністю обласних бюро МСЕК здійснює керівник, який призначається та звільняється засновником - обласною радою. Тобто керівники місцевих комісій призначаються розпорядженням голови обласної ради на підставі рішення обласної ради.

Під час останнього засідання Уряду були прийняті зміни до Положення про медико-соціальну експертизу, які дозволяють МОЗ покладати права та обов'язки центральної МСЕК на підприємство, установу або організацію, що належить до сфери управління МОЗ та має ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.

За рішенням МОЗ виконання функцій центральної МСЕК, зокрема щодо розгляду оскаржень та проведення перевірок обґрунтованості рішень, прийнятих МСЕК регіонального рівня, повністю передано до Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності МОЗ в місті Дніпро.

У міністерстві наголосили, що алгоритм оскарження рішень МСЕК зараз не змінився. Якщо ваша справа була направлена на оскарження до центральної МСЕК, то її буде перенаправлено до Українського державного НДІ медико-соціальних проблем інвалідності МОЗ України в місті Дніпро. Роз'яснено, що з вами зв'яжуться щодо розгляду і подальших дій, черговість розгляду буде збережена.

Загалом процедура оскарження така:

якщо ви вважаєте, що рішення МСЕК є необґрунтованим, ви можете його оскаржити. Спочатку варто це зробити в досудовому порядку в комісії вищого рівня, якщо ж і надалі ви не будете згодні з результатом - потрібно звернутися до суду.

Досудовий порядок оскарження передбачає такі кроки:

написання заяви до тієї ж комісії, де ви проходили експертизу, або обласної комісії. Після цього буде проведена експертиза (у разі потреби з проведенням додаткового обстеження) і винесене нове рішення.

Зверніться до організації, що виконує функції центральної МСЕК.

Якщо ви не погоджуєтеся з новим рішенням, то можете подати оскарження до центральної медико-соціальної експертної комісії, функції якої виконує Український державний науково-дослідний інститут медико-соціальних проблем інвалідності МОЗ України в місті Дніпро.

Адреса інституту:

м. Дніпро, провулок Феодосія Макаревського, 1-А

Контактні дані приймальні інституту:

+38 (098) 702 24 90

e-mail: undimspi@i.ua ukr.derzh.ndimspi@gmail.com

За матеріалами Міністерства охорони здоров'я.

* * *

Нагадаємо, 22 жовтня Президент Указом № 732/2024 увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони "Щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням під час встановлення інвалідності посадовим особам державних органів". Детальніше про те, які рішення було ухвалено на засіданні, читайте в окремому матеріалі ЮРЛІГИ. На ситуацію, що склалася, відреагували в Міністерстві охорони здоров'я.

Відкрийте законодавство на 360! Спробуйте нову LIGA360 з інноваційними зв'язками документів. До кожного НПА - знайдуться пов'язані закони, судові рішення, практичні ситуації та аналітичні документи. Замовте презентацію для своєї компанії.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини