Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юросіб у перехідний період: профільний комітет рекомендує ухвалити проект у цілому

Реклама

24 жовтня 2024 року Комітет ВР з питань економічного розвитку розглянув проєкт Закону № 6013 «Про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об'єднань у перехідний період», підготовлений до другого читання.

Зазначається, що положення законопроєкту спрямовані на удосконалення корпоративного управління в юридичних особах, заснованих на державній і комунальній власності, на підвищення інвестиційної привабливості країни, запровадження ефективних механізмів контролю за використанням об'єктів державної та комунальної власності, а також на усунення суперечностей між Цивільним кодексом та актами спеціального законодавства.

Документом передбачено:

  • внести зміни до Цивільного кодексу;

  • запровадити перехідний період для поступового припинення "підприємств" та їх перетворення у господарські товариства;

  • внести зміни до низки спеціальних законів з метою приведення їх у відповідність до Цивільного кодексу.

Повідомляється, що в законопроєкті враховано кращі практики корпоративного управління, зокрема в частині визначення обов'язків посадових осіб юросіб, замінено поняття "право господарського відання" та "право оперативного управління" на зрозумілі та передбачувані приватноправові конструкції користування (оренди) та управління чужим майном, введено до цивільного законодавства ефективні і ринкові механізми контролю за володінням та управлінням об'єктами права державної та комунальної власності з боку новоутворених товариств і установ.

Члени робочої групи, створеної при Комітеті для підготовки законопроєкту до другого читання, опрацювали понад 1 225 пропозицій і поправок, які надійшли від представників органів державної влади, інвесторів, громадських організацій, бізнесу та інших стейкхолдерів. У підсумку було напрацьовано узгоджену редакцію документа.

За підсумками обговорення народні депутати України - члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати ВР за результатами розгляду в другому читанні прийняти законопроєкт в цілому.

За матеріалами прес-служби Апарату ВР

Нова LIGA360 - нові фішки для роботи із законодавством:

· Всі види джерел, щоб оцінити контекст: НПА, аналітика, судова практика, новини, реєстри та ін.

· Інноваційні інструменти аналізу: зворотні зв'язки документів 2.0, графічні зв'язки документів, смарт-фільтри та моніторинг надходжень.

Побачте всі переваги в дії, замовивши презентацію.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини