Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Опубліковано зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів з урахуванням положень Римського статуту

Реклама

23 жовтня в газеті "Голос України" офіційно опубліковано Закон № 4012-IX "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв'язку з ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього".

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому зазначений законопроєкт 9 жовтня. Докладніше про документ можна дізнатися тут.

Раніше Голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк роз'яснювала, що Кримінальний кодекс змінять з урахуванням положень Римського статуту, який нещодавно ратифікувала Україна (детальніше). Зокрема, в українському законодавстві з'являться визначення покарання за геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії, а також будуть прописані зміни до процедури їх розслідування.

Кримінальний кодекс доповнено:

  • статтею 31-1 "Кримінальна відповідальність військових командирів, інших осіб, які фактично діють як військові командири, та інших начальників";

    • статтею 442-1 "Злочини проти людяності".

    Статтю 442 "Геноцид" викладено в редакції, згідно з якою геноцид, тобто діяння, умисно вчинене з метою повного або часткового знищення національної, етнічної, расової чи релігійної групи як такої шляхом:

    1) позбавлення життя членів цієї групи;

    2) заподіяння членам групи серйозної шкоди;

    3) створення для групи життєвих умов, спрямованих на повне чи часткове її фізичне знищення;

    4) впровадження заходів, спрямованих на запобігання дітонародженню в такій групі;

    5) насильницької передачі дітей з однієї групи в іншу, -

    карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічним позбавленням волі.

    Прямі та публічні заклики до вчинення діянь, передбачених частиною першою цієї статті, проголошені з метою повного або часткового знищення національної, етнічної, расової чи релігійної групи як такої, а також виготовлення матеріалів із закликами до вчинення таких діянь з метою їх розповсюдження або розповсюдження таких матеріалів - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

    Примітка. Для цілей цієї статті під серйозною шкодою слід розуміти заподіяння тяжких тілесних ушкоджень або тілесних ушкоджень середньої тяжкості, вчинення зґвалтування або інших форм сексуального насильства, заподіяння сильного фізичного болю або фізичного чи морального страждання.

    Документ набере чинності з дня, наступного за днем опублікування (24 жовтня).

    * * *

    Що означає ратифікація Римського статуту для України, роз'яснили в ексклюзивному матеріалі для ЮРЛІГИ Юлія Воронцова, радник EVERLEGAL, і Дарина Слободська, молодший юрист EVERLEGAL.

    Хочете збільшити шанси на успіх у суді? Спробуйте нову LIGA360! Пошук подібних рішень, АІ-прогнозування на основі позовних вимог, експертні роз'яснення та інші інноваційні можливості. Замовте презентацію прямо зараз.

    Юристе, поспішай! Зараз діє Special program для рішення LIGA360. Інноваційний функціонал на основі АІ для legal research, повна база законодавства, судової практики й аналітики для юриста. Детальніше за посиланням.

    Залиште коментар
    Увійдіть щоб залишити коментар
    Увійти
    Підпишіться на розсилку
    Головні новини і аналітика для вас по буднях

    Схожі новини