Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ключові задачі адвоката при проведенні обшуку

Реклама

Щорічно правоохоронні органи проводять обшуки на підприємствах, що підкріплюється відповідною ухвалою суду в рамках відкриття кримінального провадження. Загальна статистика не може сказати, скільки саме обшуків проводиться, проте їх кількість очевидно зросла за останні роки. Ключовим персонажем в ході обшуків на підприємстві є адвокат, який діє в інтересах компанії та має максимально «згладити» наслідки процесуальної дії для компанії, інтереси якої він представляє.

Обшук - у більшості випадків несподіваний та доволі екстремальний захід.

Правоохоронці, що прибули на обшук, повинні мати відповідні повноваження.

Процесуальна дія у вигляді обшуку повинна проводитися слідчим за погодженням з прокурором, чи прокурором. Вони можуть бути присутніми як окремо, так і разом, проте, як показує практика, зазвичай в ході обшуку присутній слідчий. Разом з ним в здійсненні слідчих дій беруть участь оперативні працівники, кількість яких часто необмежена.

В ході обшуку адвокату варто перевірити повноваження осіб, що проводять таку процесуальну дію. Підтвердженням повноважень слідчого є постанова про створення групи слідчих, оперативних працівників. Співробітники оперативних підрозділів керуються повноваженнями слідчого, що регламентовано ч.2 ст. 41 КПК України.

Обшук може бути проведений як за наявності ухвали суду, так і без неї.

Існує правило, що здійснення обшуків на підприємствах мають проводитися на підставі відповідної ухвали суду. Мова йде про суддів місцевого загального суду, в межах юрисдикції якого перебуває орган досудового розслідування. У випадку кримінальних проваджень, пов'язаних зі злочинами в юрисдикції Вищого антикорупційного суду проведення обшуку має проводитися на підставі ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду.

Для отримання ухвали слідчий, за погодженням з прокурором, або прокурор звертається до судді з клопотанням і суд розглядає його день в день за участі вищезгаданих осіб. Керівник підприємства до суду не викликається, тому вплинути на процес розгляду клопотання він не може.

Проте існують випадки, коли для проведення обшуків не надається відповідна ухвала суду. Це можливо завдяки статті 233 КПК України, в частині третій якої говориться, що прокурор має право зайти до офісу підприємства чи житла у невідкладних випадках: переслідуванням осіб, що підозрюються у скоєнні кримінального правопорушення, або у випадку ризику загрози життю людей. Саме це часто і виступає законною підставою для правоохоронців проникнути в приміщення з обшуком без відповідної ухвали суду.

Керівництву підприємства варто розуміти, що такий перебіг подій можливий і тут точно не варто будувати стратегію захисту, що базується на неправомірних діях правоохоронців. У випадку проведення обшуку без ухвали суду слідчий суддя повинен перевірити, чи дійсно були підстави для проникнення до приміщення.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше. 

У разі наявності ухвали суду її слід дослідити.

Стаття 235 КПК України вказує, якою має бути ухвала суду про проведення обшуків. Також зазначено, які відомості повинен містити цей документ.

Перше, на що слід звернути увагу адвокату, є строк дії ухвали. Вона діє протягом одного місяця з дня її винесення. Важливо розуміти, що це не 30 робочих днів. В законі прописано, що це саме місяць.

Окрему увагу треба звернути на правильність адреси місця проведення обшуку. Ясна річ, що при виявленні такої неточності обшук не буде негайно припинений, проте це можна використати в майбутньому в формуванні стратегії повернення вилученого майна. Варто врахувати, що слід спробувати використати виявлення цієї неточності з метою негайного припинити обшуку. Однак, на практиці, у більшості випадків, це «не працює». Тоді слід спробувати знайти компроміс зі слідством, а у майбутньому використати цей козир при поверненні вилученого майна.

Разом з невірною адресою правоохоронці також можуть невірно вказувати імена та прізвища керівників підприємства чи власників житла.

Адвокат повинен уважно стежити за проведенням обшуку.

Обшук офісу підприємства чи житла на підставі ухвали слідчого судді в обов'язковому порядку фіксується за допомогою аудіо- та відеозапису. Адвокат також має право на проведення такої фіксації всіх дій правоохоронних органів. Крім того, обшук повинен проводитися за участі не менше двох понятих.

Як показує практика, у більшості випадків обшук навмисно проводиться у незручний час, який слідчий чи прокурор зазвичай вважає кращим для цілей кримінального провадження.

Адвокату варто обов'язково внести всі зауваження до протоколу обшуку. У документі слід ретельно зафіксувати всі порушення, які були допущені в ході проведення обшуку. Якщо в протоколі не вистачає місця, зауваження потрібно викласти на окремому аркуші. Після проведення обшуку на підприємстві другий примірник протоколу вручається керівнику або представникові підприємства.

Фелікс Аронович,

адвокат,

партнер ЮК Syrota Dzis Melnyk & Partners

Бажаєте контролювати законодавчі зміни з “гарячих тем”? Спробуйте нову LIGA360! Встановіть моніторинг потрібних для вас законів - і всіх пов'язаних судових рішень, НПА та аналітичних матеріалів. Замовте презентацію LIGA360 саме для ваших потреб. 

Читайте також: Алгоритм дій під час обшуку

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини