Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада продовжила мандат Громадської ради міжнародних експертів, що бере участь у доборі суддів ВАКС

Реклама

8 жовтня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому Закон (проєкт № 11426) «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» щодо Громадської ради міжнародних експертів».

Документ спрямований на забезпечення завершення процедури відбору кандидатів на зайняття вакантних посад суддів Вищого антикорупційного суду в конкурсі, оголошеному Вищою кваліфікаційною комісією суддів України 23 листопада 2023 року, шляхом продовження здійснення Громадською радою міжнародних експертів своїх повноважень протягом вісімнадцяти місяців.

Крім того, Закон «Про Вищий антикорупційний суд» доповнено положеннями, відповідно до яких за запитом Громадської ради міжнародних експертів для підтримки її діяльності можуть бути залучені додаткові експерти, фахівці міжнародних організацій за рахунок коштів таких організацій.

Згідно із Законом для здійснення своїх повноважень члени Громадської ради міжнародних експертів мають право повного доступу до матеріалів досьє кандидатів на посаду судді Вищого антикорупційного суду, а також суддівського досьє суддів, які беруть участь у відповідному конкурсі.

«Оскільки Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) довгий час не працювала, то не проводилася процедура добору суддів ВАКС. Відповідно, виникла потреба продовжити на 18 місяців мандат діяльності Громадської ради міжнародних експертів. Вона залишиться тимчасовим органом, але за цей період має виконати важливу місію - забезпечити разом із ВККС і для українського суспільства, і для міжнародних партнерів відповідний ступінь прозорості процедури добору нових суддів Вищого антикорупційного суду», - роз'яснив народний депутат, голова парламентського Комітету з питань правової політики Денис Маслов.

За матеріалами прес-служби Апарату ВР

Хочете збільшити шанси на успіх у суді? Спробуйте нову LIGA360! Пошук подібних рішень, АІ-прогнозування на основі позовних вимог, експертні роз'яснення та інші інноваційні можливості. Замовте презентацію прямо зараз.

Юристе, поспішай! Зараз діє Special program для рішення LIGA360. Інноваційний функціонал на основі АІ для legal research, повна база законодавства, судової практики й аналітики для юриста. Детальніше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини