Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні застраховано від воєнних ризиків перший інвесткредит

Реклама

Експортно-кредитне агентство (ЕКА) підписало перший договір страхування від воєнних ризиків інвестиційного кредиту.

Про це повідомила Перший віце-прем'єр-міністр - Міністр економіки Юлія Свириденко під час заходу «Економічна політика України. Відновлення під час війни» в Києві 16 вересня 2024 року.

«Українське ЕКА також уже почало страхувати від воєнних ризиків. Маємо конкретний кейс - український комерційний банк видав кредит на закупівлю газотурбінного генератора, а ЕКА надало покриття на цю інвестицію», - розповіла Юлія Свириденко.

Першою українською компанією, чий кредитний договір був застрахований від воєнних ризиків, стала компанія «Флексорес». Ця компанія виробляє продукцію для флексографічного і ротогравюрного видів друку та є лідером з продажу друкарських фарб в Україні. Щоб придбати міні-ТЕС, компанія уклала кредитний інвестиційний договір з МТБ Банком за програмою «Доступні кредити 5-7-9%».

Можливість страхування від воєнних ризиків інвестицій в розвиток переробки та експорту товарів передбачена змінами до Закону «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності». У травні 2024 року ЕКА розпочало приймання заявок від інвесторів в експортоорієнтовані підприємства на користування продуктами зі страхування.

Інвестор (український чи іноземний) може звернутися до ЕКА і отримати захист інвестиції, якщо:

  • володіє понад 10 % корпоративних прав у проєкті;

  • інвестує у створення об'єктів чи інфраструктури для розвитку переробки та експорту;

  • об'єкти інвестування розташовані в Україні;

  • товари, що експортуються, відповідають вимогам закону про стимулювання експортної діяльності.

Банк, який надає кошти для інвестування, може застрахувати свої ризики в ЕКА, якщо:

  • позичальник - резидент України;

  • надання кредиту пов'язане з інвестиціями в об'єкти чи інфраструктуру для розвитку переробки та експорту товарів (робіт, послуг) українського походження;

  • об'єкти та інфраструктура, на створення яких надається інвестиційний кредит, розташовані в Україні;

  • товари, що експортуються, відповідають вимогам закону про стимулювання експортної діяльності.

За матеріалами Урядового порталу

Хочете отримувати експертну аналітику з гарячих бізнес-питань? У LIGA360 є матеріали для всієї команди: для юристів, бухгалтерів, комплаєнс-фахівців та керівників. Побачте всі переваги роботи в комплексній інформаційно-аналітичній платформі LIGA360, замовивши персональну презентацію.

Як працювати ефективніше й уникати ризиків для твоєї компанії? З рішенням LIGA360. Тільки зараз замовляй на вигідних умовах Special program.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини