Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Володимир Зеленський підписав Закон про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду

Реклама

24 серпня Президент підписав Закон № 3909-IX (проєкт № 0285) «Про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього». Детальніше про те, що він передбачає, читайте в окремому матеріалі ЮРЛІГИ.

Цього ж дня документ було офіційно опубліковано в газеті "Голос України".

Нагадаємо, метою документа визначено виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності для України Римським статутом Міжнародного кримінального суду та поправками до нього, прийнятими Асамблеєю держав - учасниць Римського статуту.

За словами народної депутатки, представниці Президента у Верховній Раді Галини Михайлюк, ратифікація Римського статуту передбачає більш ефективне розслідування та попередження особливо тяжких злочинів. Окрім того, ратифікація дасть Україні право стати повноправним членом у Міжнародному кримінальному суді, зокрема брати участь в асамблеї держав - учасниць Римського статуту і подавати свої кандидатури на посади суддів та прокурорів. Важливо, що Президент запропонував відтермінування на сім років з моменту набуття чинності Статутом для нашої країни щодо воєнних злочинів, скоєних особами, які є громадянами України. Галина Михайлюк нагадала, що ратифікація Римського статуту - це виконання наших зобов'язань відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Саме Римський статут заснував МКС, який є постійно діючим органом і має юрисдикцію щодо осіб, котрі скоїли особливо тяжкі злочини: злочини агресії, геноциду, злочини проти людяності й воєнні злочини.

Зауважимо, що Закон набирає чинності одночасно з набранням чинності Законом «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв'язку з ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього» (проєкт № 11484, який, згідно з карткою проєкту на сайті ВР, перебуває на розгляді в Комітеті з питань правоохоронної діяльності).

LIGA360 - зручний інструмент для юриста-міжнародника. Знаходь та аналізуй європейське законодавство, отримай рекомендації в питаннях міжнародних відносин, прав людини й громадянства, воєнного стану. Замов персональну презентацію менеджера прямо зараз.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Знижка на оновлену версію LIGA360 для нових клієнтів LIGA ZAKON. Отримай ефективні інструменти для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини