Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Поняття «захисник» можуть розширити

Реклама

В Парламенті зареєстровано законопроєкт № 11443 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо приведення у відповідність з міжнародними стандартами відповідальності юридичних осіб за вчинення корупційних кримінальних правопорушень».
Читайте також: В Україні можуть встановити інститут заходів кримінально-правового характеру щодо юридичних осіб за вчинення підкупу іноземних посадових осіб

В НААУ проаналізували відповідний законопроєкт, зазначивши, що поняття «захисник» пропонується розширити. Так, адвокат, який здійснює представництво інтересів юридичної особи, також має вважатися захисником у розумінні статті 45 Кримінального процесуального кодексу.

Сам проект ставить за мету кардинально змінити підхід до притягнення до відповідальності юридичної особи за вчинення від її імені або в її інтересах кримінального правопорушення. Для цього серед іншого вносяться деякі зміни до КПК, які регламентують можливість організації кримінального провадження щодо застосування заходів кримінально-правового характеру до юридичних осіб у спеціальному порядку, тобто окремо від кримінального переслідування фізичних осіб.

Для цього, зокрема, пропонується закріпити окремою статтею 483-2 КПК особливості участі представника, захисника у кримінальному провадженні щодо застосування заходів кримінально-правового характеру до юридичних осіб у спеціальному порядку.

На думку авторів ініціативи, участь представника юридичної особи у таких провадженнях є обов'язковою. Представники повинні користуватися правами та обов'язками осіб, які відносяться до сторони кримінального провадження з боку захисту. Представником не може бути особа, яка має або мала будь-який процесуальний статус у цьому кримінальному провадженні. Представник має право використовувати засоби захисту, передбачені КПК та іншими законами, з метою забезпечення реалізації законних інтересів юридичної особи.

Пропонується визначити, що одночасно брати участь у досудовому розслідуванні та судовому розгляді можуть не більше п'яти представників юридичної особи.

Представник може бути залучений юридичною особою до участі у кримінальному провадженні з моменту винесення прокурором, слідчим за погодженням з прокурором, постанови про здійснення кримінального провадження щодо застосування заходів кримінально-правового характеру до юридичних осіб у спеціальному порядку.

"Також у разі відсутності представника проект передбачає процедуру його залучення на такі випадки. Слідчий, прокурор виносить постанову, а слідчий суддя та суд постановляє ухвалу, якою доручає відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правової допомоги, призначити захисника для здійснення захисту за призначенням та забезпечити його прибуття у зазначені у постанові (ухвалі) час і місце для участі у кримінальному провадженні. Постанова (ухвала) про доручення призначити захисника негайно направляється відповідному органу (установі) і є обов'язковою для негайного виконання. Відмова від захисника не прийматиметься", - додали в НААУ.

Автоматична перевірка тексту договору - в новій LIGA360. Перевірте помилки в структурі та нумерації, дати, суми, реквізити сторін тощо. Будьте впевнені у кожній угоді! Побачте всі переваги роботи в комплексній інформаційно-аналітичній платформі LIGA360, замовивши персональну презентацію.

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини