Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада бізнес-омбудсмена висловилась стосовно урядового законопроєкту про оподаткування у період дії воєнного стану

Реклама

Раніше ми писали, що 18 липня Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді проєкт Закону № 11416 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Читайте також: Урядовий законопроєкт щодо особливостей оподаткування в період дії воєнного стану зареєстровано: ключові положення

Рада бізнес-омбудсмена висловила свою позицію щодо законопроєкту №11416.

Зазначається, що хоч бізнес-середовище ставиться з розумінням до потреби посилення фінансування оборони України, після публікації тексту законопроєкту профільні експерти (Американська торговельна палата в Україні, Центр економічної стратегії, інші аналітичні центри) висловились з його конструктивною критикою.

 Так, левову частку надходжень пропонується отримати з двох джерел:

  •     1% військового збору від доходів юридичних осіб на загальній системі (по суті це податок з обороту в додаток до існуючого податку з прибутку),

  •     підвищений з 1.5% до 5% військовий збір із доходів громадян.

"Законопроєкт створює умови для  непропорційного тиску на добросовісний бізнес і працівників. При цьому новий вид податку з обороту передбачатиме ускладнення і так непростого адміністрування податків і зборів, створюючи нові корупційні ризики", - йдеться в повідомленні.

Рада закликає врахувати наступні рекомендації у подальших законодавчих змінах:

1)  Аналіз та прогнозування. Перед прийняттям будь-яких змін необхідно проводити ґрунтовний аналіз та прогнозування впливу запропонованих змін, особливо - можливих негативних наслідків для бізнесу, спираючись на фактичні дані. При цьому важливо проводити не тільки математичні обрахунки, а і моделювання потенційної реакції як добросовісного, так і недобросовісного бізнесу, складність адміністрування, тощо.

2) Впровадження принципу «спершу консультування», основною метою якого у власному розслідуванні щодо податкових перевірок є своєчасна та постійна комунікація із платниками податків. "Як показала реакція бізнесу і експертного середовища, грубих прорахунків можна б було уникнути, якби спершу провели обговорення із залученням наших експертів, яким довіряє як Міністерство фінансів, так і профільний комітет Верховної Ради", - вказали там.

Нова LIGA360 - нові фішки для роботи із законодавством:

· Всі види джерел, щоб оцінити контекст: НПА, аналітика, судова практика, новини, реєстри та ін.

· Інноваційні інструменти аналізу: зворотні зв'язки документів 2.0, графічні зв'язки документів, смарт-фільтри та моніторинг надходжень.

Побачте всі переваги в дії, замовивши презентацію.

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини