Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про повернення на службу військовослужбовців після самовільного залишення частини

Реклама

16 липня Парламент ухвалив в першому читанні за основу законопроєкт № 11322 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення кримінальної відповідальності за злочини проти встановленого порядку несення або проходження військової служби під час дії воєнного стану».

У Міністерстві оборони прокоментували, що документ відкриває можливість повернення на службу військовослужбовців, які вперше самовільно залишили частину (СЗЧ) або вчинили дезертирство під час дії воєнного стану. Окрім того, вони можуть бути звільнені від кримінальної відповідальності.

Підтриманий Парламентом у першому читанні документ, зокрема, передбачає, що такі військовослужбовці можуть добровільно звернутися до слідчого чи прокурора з наміром повернутися до військової частини для продовження служби. Намір військовослужбовця має бути схвалений командиром, роз'яснили в міністерстві.

«Зараз маємо створити систему, яка б вирішила ситуацію з поверненням до строю військовослужбовців. Саме тому діюче законодавство потребує змін. Існує багато випадків, коли військовослужбовці, які самовільно залишили частину, бажають повернутися до війська. Ми маємо надати їм таку можливість та створити умови для їх повернення», - зазначила заступниця Міністра оборони Наталія Калмикова.

Зазначається, що якщо законопроєкт буде ухвалено в цілому, такі військовослужбовці будуть звільнені від кримінальної відповідальності. А після повернення до частини їм буде поновлено всі виплати та забезпечення.

Нагадаємо, Комітет НААУ з питань кримінального права та процесу проаналізував зазначену законодавчу ініціативу і надав свої пропозиції та зауваження до неї (детальніше).

Нова LIGA360 - нові фішки для роботи із законодавством:

· Усі види джерел, щоб оцінити контекст: НПА, аналітика, судова практика, новини, реєстри та ін.

· Інноваційні інструменти аналізу: зворотні зв'язки документів 2.0, графічні зв'язки документів, смарт-фільтри та моніторинг надходжень.

Побачте всі переваги в дії, замовивши презентацію.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Знижка на оновлену версію LIGA360 для нових клієнтів LIGA ZAKON. Отримай ефективні інструменти для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини