Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дезертирство: законодавець розгляне дві запропоновані умови звільнення від відповідальності

Реклама

Законодавча ініціатива з упровадження механізмів звільнення військовослужбовців Збройних Сил від кримінальної відповідальності за вчинення військового кримінального правопорушення заслуговує на підтримку. Водночас вона містить дискусійні положення.

На це звернули увагу в Комітеті НААУ з питань кримінального права та процесу за підсумками аналізу проєкту Закону № 11322 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення кримінальної відповідальності за злочини проти встановленого порядку несення або проходження військової служби під час дії воєнного стану».

Документом, зокрема, запропоновано доповнити статтю 401 КПК умовами, за яких особа, яка вперше вчинила злочин, передбачений ст. 407 (Самовільне залишення військової частини або місця служби) або ст. 408 (Дезертирство) Кримінального кодексу, може бути звільнена від кримінальної відповідальності:

1) до закінчення досудового розслідування вона добровільно заявила слідчому чи прокурору про намір повернутися до військової частини або місця служби для продовження проходження військової служби;

2) командир (начальник) військової частини (установи) надав згоду на продовження проходження військової служби такою особою.

За наявності цих підстав прокурор повинен буде отримувати письмову згоду командира (начальника) військової частини (установи) про можливість продовження проходження військової служби підозрюваним.

Зважаючи на положення ст. 44 Кримінального кодексу, у НААУ вважають, що конструкція норми «особа може бути звільнена від кримінальної відповідальності» має бути замінена на «особа звільняється від кримінальної відповідальності».

Також згода на продовження військової служби особою повинна бути результатом позитивної оцінки командиром попередньої діяльності особи на посаді. Але у випадку, якщо згоду зможе надавати командир (начальник) будь-якої військової частини (установи), можливість досягнення мети проєкту Закону є сумнівною. Крім того, такий підхід містить корупціогенні чинники, зазначили в НААУ.

Повністю зауваження і пропозиції НААУ до проєкту Закону № 11322 можна переглянути за посиланням.

За матеріалами Національної асоціації адвокатів України

Нова LIGA360 - нові фішки для роботи із законодавством:

· Усі види джерел, щоб оцінити контекст: НПА, аналітика, судова практика, новини, реєстри та ін.

· Інноваційні інструменти аналізу: зворотні зв'язки документів 2.0, графічні зв'язки документів, смарт-фільтри та моніторинг надходжень.

Побачте всі переваги в дії, замовивши презентацію.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Знижка на оновлену версію LIGA360 для нових клієнтів LIGA ZAKON. Отримай ефективні інструменти для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини