Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ перевірить конституційність приписів щодо застосування прожиткового мінімуму як розрахункової величини для обчислення деяких виплат

Реклама

3 липня 2024 року Перший сенат Конституційного Суду України на відкритій частині пленарного засідання у формі письмового провадження розглядав справу за конституційною скаргою Лінкевич Олени Павлівни. Про це повідомила пресслужба КСУ.

Заявниця звернулася до КСУ з клопотанням перевірити на конституційність пункт 3 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 6 грудня 2016 року № 1774-VIII (далі - Закон № 1774).

Оспорюваними приписами Закону № 1774 установлено, що "мінімальна заробітна плата після набрання чинності цим Законом не застосовується як розрахункова  величина для  визначення посадових окладів та заробітної плати  працівників та  інших  виплат, крім розрахунку щорічного обсягу  фінансування статутної діяльності політичних партій.  До  внесення  змін  до  законів  України  щодо  незастосування мінімальної заробітної  плати  як  розрахункової  величини  вона застосовується  у  розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня календарного року, починаючи з  1 січня 2017 року".

Зі змісту конституційної скарги та долучених до неї матеріалів убачається, що Олена Лінкевич є пенсіонеркою, яка не працює, перебуває на обліку в Головному  управлінні  Пенсійного фонду України в Житомирській  області, має статус особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, проживає в населеному пункті, який віднесено до зон радіоактивного забруднення  внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Заявниця зазначає, що Законом № 1774 була "змінена розрахункова величина з мінімальної заробітної плати на прожитковий мінімум, яка стала застосовуватися для обчислення всіх виплат, де раніше застосовувалася як розрахункова величина мінімальна заробітна плата, а також для обчислення інших платежів та санкцій, та внесені такі зміни до низки законів України".

Вона також наголошує, що таким чином відбулося фактичне зменшення розміру доплати до пенсії як пенсіонеру, який не працює і проживає на території радіоактивного  забруднення, порівняно  з  раніше  встановленими виплатами, передбаченими статтею  39  Закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Автор клопотання вважає, що оспорювані приписи Закону № 1774  призводять до звуження змісту  та  обсягу  її  прав, унаслідок  чого  порушено  її  право  власності.

Перший сенат дослідив матеріали справи на відкритій частині пленарного засідання та перейшов до закритої частини для ухвалення рішення.

Нова LIGA360 змінює все! Єдиний продукт для всієї компанії. Виявляє правові, партнерські, фінансові, санкційні, репутаційні ризики. Допомагає приймати аргументовані рішення, використовуючи силу інформації на 360. Замов презентацію для своєї компанії. 

Читайте також:

Розірвання спадкових договорів та визнання їх недійсними: суддя ВС проаналізувала судову практику

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини