Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна затвердила Національний план з енергетики та клімату: які основні цілі

Реклама

Кабмін схвалив Національний план з енергетики та клімату (НПЕК) на період до 2030 року. Рішення ухвалили на засіданні 25 червня, повідомили в Мінекономіки.

Зазначається, що НПЕК є стратегічним документом, який спрямований на узгодження екологічної, енергетичної та економічної політики для сталого розвитку України.

Україна розробила НПЕК відповідно до вимог Регламенту (ЄС) 2018/1999 та з урахуванням найкращих практик країн-членів ЄС, у рамках своїх зобов'язань як договірної сторони Енергетичного Співтовариства та у процесі набуття членства в ЄС.

Читайте також: Європейський Союз відкрив переговори про вступ України

За словами Першого віце-прем'єр-міністра - Міністра економіки України Юлії Свириденко, реалізація Плану не лише сприятиме декарбонізації економіки нашої країни, а й відкриє значні можливості для залучення ресурсів для його виконання.

Серед основних цілей НПЕК, зокрема:

  • скорочення викидів парникових газів на 65% порівняно з рівнем 1990 року; 

  • досягнення 27% частки відновлюваних джерел енергії у загальному кінцевому енергоспоживанні; 

  • поглиблення диверсифікації джерел і шляхів постачання енергоресурсів - не більше 30% від одного постачальника;

  • первинне споживання енергії не більше 72,224 млн т н.е., кінцеве споживання енергії 42,168 млн т н.е. (т н.е. - тонна нафтового еквівалента).

«Своєчасне ухвалення Україною НПЕК є важливим кроком для забезпечення розуміння пріоритетів уряду в енергетичній та кліматичній політиці для громадян та стейкхолдерів в Україні. Цей документ слугуватиме планом зеленої реконструкції та відновлення України, стимулюючи допомогу від міжнародної спільноти», - вважає Директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Артур Лорковскі.

Зазначається, що в обговореннях проекту НПЕК взяли учась понад 1500 представників різних секторів та зацікавлених сторін, включаючи Уряд України, парламент, європейських партнерів, громадянське суспільство, державний сектор, місцеві громади та представників сусідніх країн.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Твоя знижка на нову LIGA360 для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією, і економ більше з кожною додатковою ліцензією. 

Вам також буде цікаво: Європарламент схвалив передачу Україні 50 млрд євро допомоги

Україна на шляху до членства в ЄС: які кроки вже позаду і що ще необхідно зробити

ТОП-10 юридичних порад для ведення бізнесу за кордоном

Цікаві судові рішення у спорах з держорганами 2023

Практика реструктуризації кредитних зобов'язань під час війни: що, як і коли

Фінмоніторинг під час війни: що потрібно врахувати?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини