Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада ЄС ухвалила 14-й пакет санкцій проти рф: заходи спрямовані на енергетику, фінанси та торгівлю

Реклама

Рада ЄС ухвалила сьогодні 14-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів проти рф. Про це йдеться на сайті Європейської ради.

Зазначається, що ці заходи спрямовані на такі важливі сектори російської економіки, як енергетика, фінанси та торгівля, і ускладнять обхід санкцій ЄС.

Пакет включає обмежувальні заходи додатково щодо 116 фізичних та юридичних осіб, відповідальних за дії, що підривають або створюють загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, а також такі галузеві заходи, зокрема:

Енергія

Щоб гарантувати, що потужності ЄС не будуть використовуватися для перевантаження російського скрапленого природного газу (СПГ) у треті країни, і таким чином зменшити значні доходи, які росія отримує від продажу та транспортування СПГ. ЄС заборонить послуги з перевантаження російського СПГ на території ЄС з метою перевалки в треті країни. Це охоплює як перевезення з судна на судно, так і перевезення з судна на берег, а також операції з перевантаження, і не впливає на імпорт, а лише на реекспорт до третіх країн через ЄС. Європейська комісія стежитиме за виконанням і розробкою цього рішення та може запропонувати пом'якшувальні заходи, якщо це необхідно.

Крім того, ЄС заборонить нові інвестиції, а також надання товарів, технологій і послуг для завершення споруджуваних проектів СПГ, таких як Arctic LNG 2 і Murmansk LNG. Вводяться обмеження на імпорт російського СПГ через термінали ЄС, не підключені до системи природного газу.

Антиобхід

ЄС озброює себе додатковими інструментами для боротьби з обходом.

Перш за все, материнські компанії ЄС повинні будуть докласти всіх зусиль, щоб гарантувати, що їхні дочірні компанії в третіх країнах не беруть участі в будь-якій діяльності, яка призведе до результатів, яких санкції прагнуть запобігти.

По-друге, щоб допомогти протидіяти реекспорту бойових товарів, знайдених в Україні або критичних для розвитку російських військових систем, було вирішено, що оператори ЄС, які продають такі бойові товари третім країнам, повинні запровадити механізми належної обачності та здійснення оцінки ризиків реекспорту до Росії та їх зниження.

Крім того, оператори з ЄС, які передають промислове ноу-хау для виробництва бойових товарів комерційним партнерам із третіх країн, тепер повинні будуть включити договірні положення, щоб гарантувати, що таке ноу-хау не буде використовуватися для товарів, призначених для росії.

Фінанси

Рада ЄС вирішила заборонити використання «Системи передачі фінансових повідомлень» (SPFS), спеціалізованого сервісу обміну фінансовими повідомленнями, розробленого Центробанком росії для нейтралізації ефекту обмежувальних заходів. Організаціям ЄС, які працюють за межами росії, буде заборонено підключатися до SPFS або еквівалентних спеціалізованих служб обміну фінансовими повідомленнями.

Операторам ЄС буде заборонено здійснювати транзакції з особами, які входять до списку, використовуючи SPFS за межами росії.

Рада запроваджує заборону на операції з цільовими кредитними та фінансовими установами та постачальниками криптоактивів, заснованими за межами ЄС, коли ці організації сприяють транзакціям, які підтримують оборонно-промислову базу росії шляхом експорту, постачання, продажу, передачі або транспортування до рф товарів і технологій подвійного призначення, чутливих предметів, бойових товарів, вогнепальної зброї та боєприпасів.

Крім того, передбачено й інші види заходів, зокрема стосовно фінансування політичних партій та інших організацій, а також транспорту.

Нова LIGA360 змінює підходи в роботі з інформацією. Відтепер всі джерела даних в єдиному комплексному продукті: законодавство, судові рішення, аналітика, реєстри, санкційні списки та медіа. Замов індивідуальну презентацію прямо зараз. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини