Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвокатську діяльність дозволено суміщати з лобіюванням: Рада адвокатів

Реклама

Особа, яка має свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю, може в разі дотримання відповідних процедур одночасно бути суб'єктом лобіювання.

На це звернули увагу на засіданні Ради адвокатів України, яке відбулося 7 - 8 червня на Закарпатті, інформує пресслужба НААУ.

Раніше адвокат звернувся до органу адвокатського самоврядування з проханням надати відповіді на два запитання:

  • чи має право особа, яка має свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю, не в межах адвокатської діяльності, надавати послуги з лобіювання та бути включеним в Реєстр прозорості;

  • чи потрібно адвокату зупиняти дію свідоцтва для того, щоб мати можливість надавати послуги з лобіювання.

Член РАУ від Рівненської області Ганна Лазарчук зазначила, що адвокатська діяльність і лобіювання не перетинаються. Це випливає як із положень Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», так і з норм Закону «Про лобіювання».

Законом № 3606-IX було відкориговано зміст терміна «інші види правничої допомоги», наведеного в п. 6 ст. 1 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а саме: не належить до інших видів правничої допомоги лобіювання, що здійснюється відповідно до Закону «Про лобіювання».

Водночас серед видів діяльності, що несумісні з адвокатською (ст. 7 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»), лобіювання не зазначається. А адвокат має подати до ради адвокатів регіону заяву про зупинення адвокатської діяльності лише у разі виникнення обставин несумісності.

Рада адвокатів нагадала, що нещодавно в Національному агентстві з питань запобігання корупції висловили аналогічну думку про те, що адвокати мають можливість набути статус суб'єкта лобіювання відповідно до положень Закону «Про лобіювання». При цьому займатися лобізмом вони можуть поза межами адвокатської діяльності.

Відвідуй навчальні заходи НААУ та отримуй кваліфікаційні бали. Календар заходів ВША НААУ допоможе вдало поєднати роботу та обов'язкове підвищення кваліфікації. Більше за посиланням.

Читайте також:

Бронювання адвокатів: на сайті Президента зареєстровано петицію

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини