Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розширення переліку обмежень для медпрацівників для недопущення призначень ліків під впливом фінансових стимулів: законопроєкт ухвалено за основу

Реклама

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт № 10293 «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я щодо удосконалення обмежень для медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації під час здійснення ними професійної діяльності». Про це повідомила пресслужба МОЗ.

Зазначається, що документ розширює перелік обмежень для лікарів, фармацевтів, фахівців з реабілітації з метою недопущення призначення лікарських препаратів під впливом прямих чи непрямих фінансових стимулів.

«Йдеться про роздачу сувенірної та брендованої продукції, премії та бонуси, повернення частини коштів за призначення лікарських засобів конкретного виробника, участь в конкурсах, лотереях, подіях від фармпредставників в обмін на призначення конкретних лікарських засобів, подарунки та інші вигоди. Це все впливає на якість лікування, об'єктивність призначення тих чи інших ліків лікарем або порад, які дає фармацевт в аптеці», - прокоментував Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

Пропонується визначити перелік чітких обмежень, які встановлені для лікарів, фармацевтів, фахівців з реабілітації під час здійснення ними професійної діяльності з метою недопущення призначення лікарських препаратів, медвиробів чи допоміжних засобів реабілітації під впливом прямих чи непрямих фінансових стимулів, а саме:

  • роздачі сувенірної та брендованої продукції;

  • премій, бонусів, подарунків;

  • повернення частини коштів за призначення лікарських засобів конкретного виробника;

  • участі в конкурсах, лотереях, подіях від фармпредставників в обмін на призначення конкретних лікарських засобів.

"Фармацевти під час відпуску лікарських засобів на прохання покупців будуть зобов'язані надавати достовірну інформацію про наявні аналоги, які можуть бути еквівалентними за своєю дією, складом або ефективністю. Також забороняється приховувати інформацію про ліки з аналогічною діючою речовиною за нижчою ціною, керуючись власною вигодою", - наголосили в МОЗ.

Крім цього, під заборону підлягатиме виписування лікарських препаратів на бланках, які містять рекламну інформацію чи сприяють контролю частоти призначення. Обмеження поширюватимуться також на медичні вироби та  допоміжні засоби реабілітації.

Читайте також: В Україні планують запровадити самоврядування у сфері охорони здоров'я

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини