Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Трудові зміни 2024: останні новації КЗпП

Реклама

Сьогодні наша країна переживає нелегкі сторінки своєї історії. Попри повномасштабну російську агресію в країні продовжують втілюватися в життя реформи та прийматися нові нормативно-правові акти. 15 травня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах». Пропоную розібрати основні акценти даного нормативно-правового акту.

Введене новітнє поняття «Передача суб'єкта господарювання» саме у розумінні КЗпП, яка визначена як зміна власника підприємства, установи, організації, їх реорганізація (злиття, приєднання, поділ, перетворення), виділ, а також зміна власника/користувача майна або його частини, за яким стоїть організована група ресурсів, що використовуються роботодавцем (роботодавцем - фізичною особою), із збереженням виду економічної діяльності, що провадився відчужувачем. Таким чином, проста зміна фізичної чи юридичної особи, яка контролює підприємство не впливає на трудові відносини. Але це було і раніше. А от реорганізація та «організована група ресурсів» це вже цікаві новели. Простіше кажучи, якщо бізнес буде переведений на нову юридичну особу, яка наприклад буде виділена з існуючою, або якщо будуть відчужені виробничі потужності підприємства на іншу особу, трудові відносини мають зберегтися.

Безперечно, тут виникає багато питань і чимало залежатиме від того, як буде розвиватися правозастосовна практика, але новела цікава.

Даний Закон став наслідком постійно зростаючого акценту на захист працівників підприємств, в умовах постійної зміни їхніх власників. Говорячи про захист, мається на увазі створення стабільних та надійних умов праці в процесі передачі підприємства у власність іншій особі. Крім того, Закон також спрямований на захист інтересів працівників підприємств шляхом діалогу та узгодження всіх деталей з профспілками.

Отже, серед основних положень новоприйнятого Закону слід зазначити такі:

  • До термінології було додано такі поняття як «відчужувач», «набувач» та «передача суб'єкта господарювання», а також тлумачення цих термінів.

  • Створення та регламентування процедури правонаступництва у трудових відносинах.

  • В процесі передачі бізнесу всі аспекти трудових відносин працівників та відчужувача (попереднього власника підприємства) переходять до набувача (нового власника підприємства).

  • Всі умови співпраці та функції органу первинної профспілкової організації зберігаються навіть після передачі бізнесу новому власнику. Відповідно набувач зобов'язаний виконувати ті ж умови, що були до моменту передачі бізнесу.

  • Більше того, протягом 10 днів з моменту передачі бізнесу новому власнику відчужувач та набувач повинні повідомити до вибраного органу первинної профспілкової організації про: дату передачі бізнесу; причини такого рішення; правові наслідки даного процесу для працівників підприємства, а також будь-які заходи, що будуть здійснюватися відносно працівників.

  • Після передачі суб'єкта господарювання новому власнику про будь-які зміни в умовах праці для співробітників потрібно обов'язково повідомляти протягом наступних двох місяців.

  • Якщо працівник підприємства був звільнений з причини зміни умов трудового договору, всю відповідальність за завершення трудового договору з таким співробітником, покладено на роботодавця.

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням. 

Розірвання трудового договору

Серед іншого 25 квітня Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №7731 про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткової підстави для розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця.

Таким чином, згідно з нормативно-правовим актом, який вступить в дію за три місяці з моменту публікування, тепер з працівником може бути розірваний трудовий договір внаслідок підстав:

  • Неналежної поведінки працівника чи невиконання ним встановлених обов'язків на підприємстві. Дані положення зазначені в частині другій статті 142 КЗпП.

  • За результатом рішення суду після доведення вини у вчиненні злочину проти основ національної безпеки України. Винятком в даному випадку є звільнення від відбування покарання з призначенням випробного терміну.

  • У новому нормативно-правовому акті також передбачені зміни другої частини статті 142 КЗпП. Вони стосуються правил внутрішнього розпорядку поведінки в компанії чи на підприємстві. Тобто Закон формально регламентує умови комунікації з працівниками, що передбачає наступне:

- У разі наявності на підприємстві інформації з обмеженим доступом, даних, що несуть стратегічне значення для оборони країни, її національної та економічної безпеки, або будь-яких даних про об'єкти критичної інфраструктури працівник зобов'язаний підписувати документ про нерозголошення.

- Працівники зобов'язані надавати повну інформацію про зв'язки з фізичними особами, які на постійній основі перебувають на території держави-агресора чи тимчасово окупованій території України.

За задумом законодавця законопроєкт №7731 покликаний регламентувати правила поведінки на підприємствах, що несуть стратегічну важливість для національної чи економічної безпеки України. Крім того, особливу увагу було приділено об'єктам та операторам критичної інфраструктури, де до працівників приділяється підвищена увага.

У якості висновку

Як можна помітити, загалом зміни до Кодексу законів про працю України стосуються актуальних проблем сьогодення. Про важливість захисту трудових відносин в контексті критично важливих підприємств годі і говорити, адже в нашій країні вже більше двох років повномасштабна війна. Тому реалії диктують зміни, хоча може комусь здатися, що вони і трохи запізнилися.

Про взаємовідносини працівників та нових власників підприємств в процесі передачі бізнесу чимало говорилося раніше. Прийняття змін до Кодексу законів про працю України мають суттєво спростити це процес та полегшити зміни як для працівників, так і нових власників. Якщо перші не отримають чітких та надійних умов праці, другі не зможуть отримати дієздатне та повноцінно працююче підприємство.

Таким чином, зміни виглядають доволі привабливо, проте їхню результативність покаже час.

Не можна, звісно, не згадати про досить обширні зміни щодо трудових відносин в контексті військового права, але це зовсім окрема тема, яка вимагає окремого поглибленого пояснення та яка чимало наразі освітлюються.

Дмитро Сирота, партнер ЮК Syrota Dzis Melnyk & Partners

Усі потрібні документи для юриста - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, судової практики, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням 

Читайте також:

Кабмін затвердив схему посадових окладів для держслужбовців на 2024 рік

Уряд уніс зміни до постанови щодо оплати праці працівників місцевих держадміністрацій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини