Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати попередньо підтримали проєкт щодо особливостей залучення засуджених до праці

Реклама

23 травня Верховна Рада ухвалила в першому читанні за основу проєкт Закону № 10157 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей залучення засуджених до праці та ведення господарської діяльності в пенітенціарній системі)», поданий народним депутатом України Кузбитом Ю. М. та іншими народними депутатами України.

Метою законопроєкту є зміна підходів до залучення до корисної зайнятості засуджених як засобу ресоціалізації та зменшення фінансового навантаження на сплату єдиного соціального внеску, фонд оплати праці установ виконання покарань і підприємств Державної кримінально-виконавчої служби.

Законопроєктом пропонується внести зміни до Кримінально-виконавчого кодексу, законів «Про попереднє ув'язнення», «Про Державну кримінально-виконавчу службу України», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Згідно з пояснювальною запискою до проєкту пропонується внести зміни до статей 60, 60-1 КВК у частині встановлення можливості засудженим до обмеження волі працювати на підставі цивільно-правових договорів, що надасть можливість залучення потенційних роботодавців, які під час здійснення господарської діяльності надають перевагу укладанню цивільно-правових договорів, а також у зв'язку з необхідністю забезпечення участі у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні засуджених, які працюють за договорами цивільно-правового характеру.

Також запропоновано доповнити КВК новими статтями 60-2 та 118-1 у частині законодавчого врегулювання можливості залучення засуджених до обмеження волі або позбавлення волі у період дії воєнного стану та протягом двох років після його припинення або скасування.

Пропонується доповнити КВК новими статтями 60-3 та 122-1 щодо законодавчого врегулювання умов зарахування коштів засудженим до обмеження або позбавлення волі.

Проєктом передбачено доповнити статті 60 та 118 КВК новими положеннями, якими визначити, що при нарахуванні засудженому заробітної плати (винагороди) фізична особа - підприємець або юридична особа, для яких засуджені до позбавлення волі здійснюють виконання робіт чи надання послуг (за винятком випадків виконання робіт (надання послуг) за договорами цивільно-правового характеру з неприбутковими організаціями), спрямовує виправній колонії суму у розмірі 25 відсотків від фактично нарахованої засудженому заробітної плати (винагороди).

Також пропонується збільшити кількість годин можливого щоденного залучення засуджених до обмеження або позбавлення волі, які не залучені до оплачуваної праці, до робіт з благоустрою колоній, а також поліпшення житлово-побутових умов засуджених.

Комітету з питань правової політики доручено доопрацювати зазначений законопроєкт з урахуванням пропозицій і поправок суб'єктів права законодавчої ініціативи, а також пропозицій, висловлених у висновку Комітету ВР з питань правової політики від 2 лютого 2024 року відповідно до частини першої статті 116 Регламенту ВР, та внести його на розгляд Верховної Ради у другому читанні.

За матеріалами пресслужби Апарату ВР

LIGA360 LEGAL SOLUTION - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції суддя зможе розглянути одноосібно: ухвалено Закон

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини