Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон щодо посилення відповідальності за військові правопорушення

Реклама

19 травня 2024 року набув чинності Закон №3696-IX "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо удосконалення відповідальності за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період порушень правил військового обліку та мобілізації, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

За порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку - тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (3400-5100 грн). Повторне протягом року вчинення цього порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, - штраф від трьохсот до п'ятисот НМДГ (3400-8500 грн). В особливий період - штраф від однієї тисячі до однієї тисячі п'ятисот НМДГ (17000-25500 грн).

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію - тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот до п'ятисот НМДГ (5100-8500 грн) і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об'єднань - від однієї тисячі до однієї тисячі п'ятисот НМДГ (17000-25500 грн).

Повторне протягом року порушення - штраф на громадян від п'ятисот до семисот НМДГ (8500-11900 грн) і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об'єднань - від однієї тисячі п'ятисот до двох тисяч НМДГ (25500-34000 грн).

Вчинення таких дій в особливий період - штраф на громадян від однієї тисячі до однієї тисячі п'ятисот НМДГ (17000-25500 грн) і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об'єднань - від двох тисяч до трьох тисяч п'ятисот НМДГ (34000-42500).

Відповідні норми не застосовуються у випадках можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов'язаного та резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

З 4 травня діє оновлене Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ. Серед іншого, наказом викладено в новій редакції додаток 1 до Положення «Розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, служби у військовому резерві» (детальніше).

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини