Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд відновив права мешканців багатоквартирного будинку, зобов’язавши прибрати з даху самовільно влаштовану терасу

Реклама

Верховний Суд у постанові у справі № 756/17436/21 від 4 квітня 2024 року погодився із позицією судів попередніх інстанцій щодо відновлення права мешканців багатоквартирного будинку, зобов'язавши прибрати з даху самовільно влаштовану терасу. Про це повідомила пресслужба Оболонського районного суду міста Києва.

Суть справи: позивачка-власниця однієї з квартир в багатоквартирному будинку звернулась до суду з позовом про визнання правочину недійсним та зобов'язання вчинити певні дії. Підставою стало самовільне захоплення власницею іншої квартири, в цьому ж будинку, даху та  облаштування тераси. Всупереч технічній документації забудовника, відповідач здійснила отвори у зовнішній стіні, для облаштування виходу з квартири на дах, облаштувавши його в терасу.

Місцевий суд частково задовольнив позовні вимоги. Скасовано рішення державного реєстратора про внесення змін до запису Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, згідно якого збільшено загальну площу квартири, розташованої у будинку за рахунок площі даху; зобов'язано власницю квартири  за власний рахунок здійснити знесення самочинно збудованого паркану тераси; привести приміщення горища до попереднього стану та звільнити самовільно захоплені місця загального користування - даху житлового будинку, що переобладнаний в терасу.

Ухвалюючи рішення, суд зробив висновок, що на приміщення тераси, площею 16 кв. м, яка влаштована відповідачем за рахунок частини даху, поширюється правовий режим права спільної сумісної власності спільного майна власників багатоквартирного будинку. А тому переобладнання або перепланування могли здійснюватися лише за згодою співвласників, балансоутримувача за умови що такі зміни не призведуть до порушень прав співвласників у багатоквартирному житловому будинку.

Суд став на захист інтересів співвласників квартир багатоквартирного будинку та зобов'язав звільнити самовільно захоплені місця загального користування - даху житлового будинку, що переобладнаний в терасу.

Як швидко знайти подібні судові рішення? 35 фільтрів для пошуку доступні на ІТ-платформі LIGA360. Дізнайся, як знаходити smart-рішення для захисту в суді, за посиланням.

Читайте також:

Опубліковано дайджест судової практики Великої Палати Верховного Суду за січень - березень 2024 року

Попередьте незаконні дії з об'єктами нерухомості та діяльність "чорних реєстраторів". Налаштуйте моніторинг в SMS-Маяк та отримуйте сповіщення про будь-які дії щодо майна компанії. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини