Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Трудові спори: НААУ підготувала дайджест судової практики Верховного Суду за I квартал 2024 року

Реклама

Зменшення замовлень у підприємства після введення воєнного стану на території України не свідчить про неможливість роботодавця забезпечити роботою працівника, тому призупинення трудового договору з ним є незаконним. Про це, зокрема, йдеться у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду щодо призупинення дії трудового договору.

Судову практику з трудових спорів за І квартал 2024 року зібрав у дайджест Комітет НААУ з питань трудового права, інформує Національна асоціація адвокатів України.

Так, у наказі про призупинення дії трудового договору працівнику роботодавець посилався на те, що правовий режим воєнного стану в Україні унеможливлює надання та виконання роботи, а також на відсутність замовлень підприємства.

Водночас дію трудових договорів роботодавець призупинив вибірково з окремими працівниками, а не з усіма.

Суд не встановив обставин неможливості надання роботи у зв'язку з військовою агресією, а працівнику - її виконувати. Тому суд визнав, що призупинення дії трудового договору таким чином є незаконним.

Також у дайджесті відображені правові позиції Верховного Суду з питань:

  • призупинення дії трудового договору;

  • звільнення на підставі пункту 9 частини 1 статті 36 КЗпП;

  • звільнення за власним бажанням;

  • скорочення штату працівників;

  • застосування статті 117 Кодексу законів про працю;

  • сплати судового збору в частині вимог про стягнення компенсації за невикористану відпустку;

  • звільнення за невиконання умов контракту;

  • сплати судового збору у трудовому спорі;

  • захист честі, гідності і ділової репутації, спростування недостовірної інформації та відшкодування моральної шкоди та ін.

Загалом дайджест містить огляд 29 постанов Верховного Суду щодо трудових спорів.

Де читати професійну аналітику про управління персоналом? У робочому просторі LIGA360: HR-Менеджер. Налаштуйте персональну стрічку новин з обраних джерел, отримуйте доступ до аналітики з кадрового обліку, читайте коментарі експертів. Оберіть своє рішення LIGA360 за посиланням.

Скористайтесь спецпропозицією для рішення LIGA 360: Юрист (Преміум). Отримайте максимум інструментів legal research, повну базу законодавства і судової практики, засоби контролю від юридичних ризиків. Замовте зараз з економією 40%.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини