Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штраф за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних: ВС підтримав позицію контролюючого органу

Реклама

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду у постанові у справі № 280/7271/21 від 21.03.2024 задовольнив касаційну скаргу Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків, рішення судів попередніх інстанцій скасував та ухвалив нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовлено. Про це повідомила пресслужба ДПС.

Так, ВС підтримав позицію контролюючого органу щодо правомірності прийнятих рішень, згідно з якими застосовано штраф за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних.

ВС вирішив, що з урахуванням встановлених судами обставин відсутні підстави вважати, що неналежне виконання податкового обов`язку з боку позивача зумовлене обставинами, за які відповідає держава. Позивач, здійснюючи свою діяльність у сфері проводового електрозв`язку з 17.05.2000, не міг не усвідомлювати специфічних умов її державного регулювання та мав планувати свою господарську діяльність з урахуванням цього з метою забезпечення можливості належного виконання свого податкового обов`язку.

За невиконання встановленого державою обов`язку запроваджена нею ж відповідальність не настає лише у тому випадку, коли держава не створила умов для виконання такого обов`язку. Саме ж собою здійснення державою регулювання господарської діяльності у певних сферах не може розглядатися як об`єктивна обставина, яка перешкоджає належному виконанню платником своїх обов`язків у податкових відносинах.

Читайте також: Верховний Суд підтримав позицію податківців щодо висновків про нереальність господарських операцій

Плани-графіки перевірок органів держнагляду на 2024 рік - є у LIGA360. А ще ви знайдете довідкову інформацію та алгоритми дій, щоб максимально захистити свій бізнес. Спробуйте LIGA360 прямо сьогодні.

Як спрогнозувати ваші шанси на перемогу в суді? Скористайтеся ІТ-платформою LIGA360. Технології штучного інтелекту проаналізують вашу позовну заяву, щоб ви змогли оцінити перспективність справи й скоригувати аргументи. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини