Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КАС ВС висловив позицію щодо можливості судового оскарження правомірності дій районного ТЦК

Реклама

Верховний Суд висловив позицію щодо можливості судового оскарження правомірності дій районного ТЦК.

Про це йдеться в постанові КАС ВС від 7 березня 2024 року у справі № 520/26066/23, інформує П'ятий апеляційний адміністративний суд.

У справі виник спір у зв'язку із діями ТЦК, які полягали у затриманні, доставленні до приміщення та примусовому направленні позивача на медичний огляд ВЛК, а також примушуванні до вказаного огляду з позбавленням можливості без такого огляду покинути приміщення ТЦК, незважаючи на пред'явлення позивачем довідки та витягу з наказу Мінекономіки про його бронювання та перебування у місті Львів у зв`язку із службовим відрядженням.

Предметом спору у цій справі є правомірність дій районного ТЦК, які полягають у направленні позивача на медичний огляд ВЛК та врученні йому повістки на відправку, а також зобов'язання районного ТЦК утриматися від вчинення дій, спрямованих на призов позивача на військову службу під час мобілізації.

Окружний адміністративний суд ухвалою, яку залишено без змін постановою апеляційного адміністративного суду, у відкритті провадження у цій справі відмовив. Ухвалюючи такі рішення, суди, посилаючись на правові висновки, викладені у постанові КАС ВС від 08.09.2022 року у справі № 300/1263/22, виходили з того, що даний спір не підлягає розгляду як у порядку адміністративного судочинства, так і в судовому порядку взагалі.

Натомість, КАС ВС у постанові від 7 березня 2024 року по вказаній справі зазначив, що ст. 23 Закону № 3543-ХІІ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» передбачена відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації. Згідно з цією статтею не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані, зокрема, заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.

Направляючи справу для продовження розгляду до суду 1-ї інстанції, КАС ВС вказав, що висновки судів попередніх інстанцій щодо того, що цю справу не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства, є передчасними.

Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та завантаженості суддів. Відстежуйте судові справи по контрагентах, аналізуйте правові позиції та судові рішення. Формуйте власну сильну позицію з системою аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримайте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також:

Верховний Суд оприлюднив огляд правових висновків палат КЦС ВС за 2018 - 2023 роки

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини