Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Опубліковано Закон щодо вдосконалення корпоративного управління

Реклама

Сьогодні, 7 березня 2024 року, опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава». Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

«Це дозволяє вивести корпоративну реформу на новий рівень і масштабувати роботу, яка триває уже 8 років. Це також важливий сигнал для інвесторів, який доводить, що Україна діятиме за зрозумілими для цивілізованого світу правилами. Основою яких є системність і оцінка ефективності задля результативності», - зазначила Перший віцепрем'єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко. 

Також зазначається, що Закон:

  • є частиною євроінтеграційного процесу та програми з МВФ;

  • наближає Україну до стандартів ОЕСР та збалансовує їх з вимогами воєнного часу.

Закон передбачає, що Уряд розробить Політику державної власності. Це стратегічний документ, який визначає з якою метою держава володіє підприємствами, які компанії є стратегічними і їх важливо залишити у держвласності, а які - передати на приватизацію. 

Зазначається, що для стратегічних компаній акціонер з Міністерством фінансів встановлюватиме вимоги через листи-очікування з показниками рентабельності, ліквідності та платоспроможності. 

"Як виконати ці показники, вирішують наглядові ради. Крім того, наглядові ради зможуть призначати та звільняти керівників компанії. З'являється система внутрішнього контролю - замість ревізійних комісій будуть ефективні інструменти: комплаєнс, управління ризиками, внутрішній аудит", - пояснюють в міністерстві.

Уряд натомість має розробити та затвердити порядок оцінки діяльності наглядових рад та процедуру визначення винагород. 

Також закон передбачає чіткий перелік підстав та процедуру звільнення членів наглядових рад. 

Детальніше про документ ми писали тут.

LIGA360 для органів влади - зручний інструмент для роботи держслужбовців, юристів, бухгалтерів та інших фахівців. Замовте доступ за посиланням 

Читайте також:

Звернення стягнення на частку боржника в статутному (складеному) капіталі

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини