Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада ухвалила Закон щодо продовження реформи корпоративного управління

Реклама

22 лютого Парламент ухвалив Закон (проєкт № 5593-д) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава».

У Мінекономіки повідомили, що це ключовий етап для реформи держпідприємств, адже Закон покращує умови корпоративного управління, посилює роль і відповідальність наглядових рад та наближає законодавство України до стандартів країн ОЕСР, враховуючи умови воєнного стану.

За словами Першого віце-прем'єр-міністра - Міністра економіки Юлії Свириденко, Закон унормовує багато питань, які дадуть змогу підприємствам працювати зрозуміло для суспільства, інвесторів та міжнародних партнерів. Наглядовим радам надають більше повноважень для роботи, але й більше відповідальності. Уряд отримує інструменти контролю за наглядовими радами.

Ухвалення Закону є однією з умов для вступу в ЄС та отримання траншу від МВФ, а також індикатором проекту Плану для програми Ukraine Facility.

Що змінює законодавчий акт:

  • надає повноваження Кабінету Міністрів затверджувати Політику державної власності - правила гри для всіх держпідприємств. Стратегічні плани розвитку, а також фінансові та інвестиційні плани держпідприємств мають узгоджуватися з цією Політикою;

  • розширює повноваження наглядових рад - члени наглядової ради прийматимуть ключові операційні рішення - затверджуватимуть фінансові, стратегічні, інвестиційні плани на основі Політики державної власності і листів-очікування власника, призначатимуть і звільнятимуть керівників держпідприємств;

  • зобов'язує Уряд ухвалити дивідендну політику, яка змінює нормативи для дивідендів. Їх рівень встановлюватиметься з урахуванням потреб галузі чи індивідуального підприємства;

  • запроваджується система внутрішнього контролю: замість ревізійних комісій передбачено сучасні інструменти контролю - комплаєнс, управління ризиками, внутрішній аудит.

У Мінекономіки нагадали, що законопроєкт почали розглядати ще у 2021 році. Попри війну, активні консультації за участю представників міжнародних організацій, серед яких ЄБРР, МВФ, ОЕСР, міжнародних партнерів та народних депутатів України тривали впродовж усього 2023 року.

Закон - це дуже важливий крок для продовження реформи корпоративного управління. Пріоритет роботи Мінекономіки на 2024 рік - формування необхідної бази підзаконних нормативних актів, які мають забезпечити повноцінну роботу системи корпоративного управління.

За матеріалами Урядового порталу

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Читайте також:

Звернення стягнення на частку боржника в статутному (складеному) капіталі

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини