Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закриття кримінального провадження щодо особи з нереабілітуючих підстав не звільняє її від сплати процесуальних витрат: ВС

Реклама

Закриття кримінального провадження стосовно особи з нереабілітуючих підстав і застосування до неї м'якшої форми закінчення кримінального провадження, ніж обвинувальний вирок, не звільняє її від сплати процесуальних витрат, пов'язаних із проведенням судових експертиз.

Про це йдеться в постанові Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду від 1 лютого 2024 року у справі № 930/497/23 (провадження № 51-4798км23), повідомила пресслужба Суду.

Суть справи: обвинуваченого було звільнено від кримінальної відповідальності на підставі ст. 46 КК України - у зв'язку з примиренням винного з потерпілим, а кримінальне провадження щодо нього - закрито.

ККС ВС вказав, що нереабілітуючі підстави закриття кримінального провадження означають, що стосовно особи зібрано достатньо доказів для підозри у вчиненні кримінального правопорушення, однак з огляду на певні обставини кримінальне провадження щодо цієї особи виключається.

Зазначена підстава дає суду змогу в більш спрощеній формі завершити кримінальне провадження. У разі згоди особи на завершення кримінального провадження в зазначеній формі, без використання своїх прав на доведення своєї невинуватості у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення, всі процесуальні витрати, понесені органом досудового розслідування та пов'язані з розслідуванням кримінального провадження, має відшкодувати саме ця особа.

Читайте також: Пробаційний нагляд за кримінальні правопорушення: що передбачено новим Законом?

Де шукати інформацію адвокату з кримінального права? LIGA360 містить понад 16 млн. рішень українських судів у кримінальних справах, судові прецеденти, аналітику й законодавство. А інноваційні АІ-можливості системи допоможуть миттєво спрогнозувати результати вашої справи й виконати legal research. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини