Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Діють зміни до Типового договору оренди землі: що передбачає урядова постанова

Реклама

5 березня набрала чинності урядова постанова від 1 березня 2024 року № 235 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо ефективності використання земель».

Тарас Мельничук, постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді, роз'яснив, які зміни відбулися.

Документом унесено зміни до Типового договору оренди землі, затвердженого постановою від 03.03.2004 № 220, постанови від 22.09.2021 № 1013 «Деякі питання підготовки до проведення та проведення земельних торгів для продажу земельних ділянок та набуття прав користування ними (оренди, суперфіцію, емфітевзису)» та до Порядку консервації земель, затвердженого постановою КМУ від 19.01.2022 № 35.

Зміни внесено з метою приведення їх у відповідність до вимог Земельного кодексу, законів «Про охорону земель» та «Про оренду землі» з урахуванням змін, внесених законами № 3050-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» та № 3272-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель сільськогосподарського призначення державної власності».

У Типовому договорі оренди землі передбачено, що у разі передачі в оренду земельної ділянки (земельних ділянок) державної власності акціонерному товариству, товариству з обмеженою відповідальністю, 100 відсотків акцій (часток) у статутному капіталі якого належать державі, яке утворилося шляхом перетворення такого державного підприємства і є його правонаступником, строк дії договору оренди землі становить 50 років. Розмір орендної плати в такому випадку становитиме не менш як 12 відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянки або не менш як 12 відсотків нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по АРК або області, якщо нормативну грошову оцінку земельної ділянки не проведено.

У Порядку консервації земель доповнено перелік земельних ділянок, що підлягатимуть консервації, земельними ділянками, забрудненими хімічними речовинами внаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану, а також земельними ділянками, на яких розташовані військові інженерно-технічні та/або фортифікаційні споруди.

SMS-Маяк - надійна допомога бізнесу в захисті нерухомості та землі. Налаштуйте моніторинг та отримуйте сповіщення про зміни в реєстрі речових прав. Замовляйте за посиланням.

Читайте також:

Договір про надання послуг: основні положення та аспекти

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини