Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ - підприємцям : як обчислювати земельний податок

8 квітня 2010, 13:53
784
0
Реклама

Порядок числення сум земельного податку, що сплачується юрособами за земельні ділянки, придбані на підставі цивільно-правових угод, був розглянутий ДПАУ в її Узагальнювальному податковому роз'ясненнізатвердженому наказом № 186 від 25 березня 2010 року.

Рішенням Конституційного Суду України від 22 травня 2008 року № 10-рп у справі № 1-28/2008 були визнані неконституційними зміни, внесені в статті 7 і 8 Закону № 2535 "Про плату за землю"згідно з якими податок за вказану вище категорію придбаних земельних ділянок розраховувався від суми, рівній грошовій оцінці землі, але ця сума не могла бути меншою, ніж ціна земельної ділянки, зафіксована в договорі. Таким чином, з 22 травня 2008 року такий порядок числення податку втратив силу.

Проте, Законом № 309 - VI ці, визнані такими, що не відповідають Основному Закону, формулювання були знову (без яких-небудь змін в їх редакції) внесені в Закон № 2535. При цьому, вони фактично наділяються зворотною силою - застосовуються не з дня вступу Закону № 309 - VI в силу, а з дня визнання неконституційними їх "близнюків", тобто з 22 травня 2008 року.

У зв'язку з викладеною ДПАУ вважає, що у разі придбання юрособою земельної ділянки за цивільно-правовим договором земельний податок розраховується від нормативної грошової оцінки землі, а якщо ця оцінка менше вказаної в договорі ціни земучастка - те від вказаної в договорі ціни.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини