Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон щодо криміналізації контрабанди: роз'яснення юриста

11 січня 2024, 15:05
737
0
Реклама

Нова стара відповідальність

Восени 2023 року Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності переглянув своє рішення щодо президентського законопроєкту №5420, що передбачає, зокрема, повернення криміналізації контрабанди товарів. Це поняття відоме Кримінальному кодексу України. Понад 10 років тому контрабанду товарів було декриміналізовано, але зі змінами, які набувають чинності 01.01.2024, настає новий етап для контрабандистів.

Попри те, що у 2021 році цей законопроєкт загубили серед численних комітетів Верховної Ради України, наразі він знову став актуальним. Причина проста - необхідність криміналізації контрабанди товарів пов'язана із однією з умов Єврокомісії перед отриманням останнього у 2023 році траншу макрофінансової допомоги для України.

У попередній редакції Кримінального кодексу України існували статті, пов'язані із контрабандою (201, 201-1), проте вони охоплювали лише контрабанду специфічних предметів, зокрема, культурних цінностей, радіоактивних матеріалів, зброї, боєприпасів, лісоматеріалів тощо.

Водночас Закон України "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо криміналізації контрабанди товарів" №3513-X від 09.12.2023 (далі по тексту - Закон) передбачає, що (1) зазначені вище статті щодо контрабанди вказаних специфічних предметів повернуто до Кримінального кодексу України у дещо модифікованому вигляді та (2) додано дві нові статті - 201-3 "Контрабанда товарів" та 201-4 "Контрабанда підакцизних товарів", завдяки яким перелік предметів, що можуть вважатися контрабандою, значно розширено та фактично до нього внесені всі можливі речі. В цій статті зупинимось саме на нових статтях Кримінального кодексу України.

Приховав, перевіз, у тюрму?

Сьогодення диктує свої умови. Для бізнесу. Для простих громадян. І виникає законне питання: чи всі, хто перевозить товари без декларування - злочинці, і чи всяка контрабанда - злочин? Відповідь, звичайно, негативна, адже не все так просто. Проте, давайте розбиратися.

Розглядаючи питання відповідальності, варто згадати про те, що весь цей час існувала адміністративна відповідальність за порушення митних правил, якій присвячено цілий Розділ XVІІІ Митного кодексу України. В частині розмежування цих правопорушень із кримінальними все досить просто - у разі, якщо порушення не тягнуть за собою кримінальну відповідальність - це адміністративні правопорушення (звичайно, за наявності складу такого адміністративного правопорушення). Види порушень митних правил є різноманітними, проте, нижче все ж сфокусуємось на кримінальних правопорушеннях.

Що стосується кримінальної відповідальності за контрабанду, то варто почати із наступного. Відповідно до законодавчого визначення терміну "контрабанда", сформульованого, зокрема, у статті 201 Кримінального кодексу України, контрабанда розглядається як "переміщення через митний кордон України" у двох контекстах:

1) поза митним контролем

2) з приховуванням від митного контролю

Причому, на відміну від попередньої редакції статті 201 Кримінального кодексу України завдяки доданій примітці до статті тепер ми маємо чіткі визначення кожної із вищевказаних дій, суб'єктивна сторона яких характеризується прямим умислом.

На жаль, примітки до статті та викладені в них визначення, скоріш за все, повністю не виключать можливі зловживання з боку правоохоронців щодо кваліфікації ширшого переліку діянь як контрабанди, проте, нададуть додаткові можливості стороні захисту.

З огляду на практику, основним критерієм для попередньої кваліфікації дій особи за статтями 201-3, 201-4 Кримінального кодексу України все ж таки стануть пороги вартості предметів контрабанди, з яких буде наступати кримінальна відповідальність, мінімальні з яких становлять станом на 01.01.2024 суми у розмірі:

- 7 570 000 гривень для контрабанди товарів

- 1 135 500 гривень для контрабанди підакцизних товарів

Контрабанда предметів, що вартують нижче вказаних сум, тягне або адміністративну відповідальність, або взагалі не містить у собі складу того чи іншого правопорушення. І це повинна бути аксіома, а не теорема.

Усі потрібні документи для юриста - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, судової практики, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням 

Що не так або суб'єктивна думка.

Працюючи над змінами, законодавець досить ґрунтовно підійшов до викладу диспозицій статей, роз'яснення їх складових. Водночас, у законі про кримінальну відповідальність відсутнє визначення поняття "товар" чи "підакцизний товар", тобто норми 201-3 та 201-4 Кримінального кодексу України можна назвати бланкетними до спеціальних статей. Дійсно, це звичайна практика, проте, вдаючись до використання приміток до кожної із змінених статей, варто було б врегулювати і дане питання. Так, визначення товарів наведено в статті 4 Митного кодексу України, а визначення підакцизних товарів у підпункті 14.1.145 Податкового кодексу України, проте, подібні відсилки знову ж таки дають широке поле для трактування понять правоохоронцями. І, якщо із визначенням підакцизних товарів це зробити значно складніше, то визначення товару може на практиці охоплювати все, що людина перевозить в своїх речах.

Іншим свідомим або несвідомим "промахом" стала відсутність "конфіскації предметів контрабанди" у санкціях статей, на відміну від тих, які існували у далекому 2011 році. Хоча деякі із них і передбачають конфіскацію майна винної особи, проте, вона стосується всього майна винної особи, що не завжди доречно. Звичайно, існують можливості щодо вирішення долі таких предметів злочину при постановленні обвинувального вироку, проте, як і в попередньому випадку, правова невизначеність не завжди йде на користь державі та її громадянам.

А хто розслідує?

В цій частині все просто.

Закон передбачає, що кримінальні провадження, зареєстровані до набрання чинності Законом продовжують розслідувати слідчі органів безпеки (тобто, Служба безпеки України та її підрозділи), всі зареєстровані пізніше - детективи органів Бюро економічної безпеки України.

В реальному житті не все так однозначно. Практикуючі юристи досить часто стикаються із ситуацією, коли в "старих" кримінальних провадженнях починають фігурувати "нові" епізоди. Цілком можливо, що дещо схоже буде відбуватися і в кримінальних провадженнях даної категорії.

Вступ у силу

Закон набрав чинності 01.01.2024, окрім його частини, яка криміналізує контрабанду товарів (стаття 201-3 Кримінального кодексу України), яка набирає чинності з 1 липня 2024 року.

В цілому, криміналізацію певних видів контрабанди можна вважати доцільною з огляду на вимоги Європи та виклики сьогодення. Закон виписаний досить непогано, але, звичайно, не без недоліків, що лишають можливості неточних трактувань та зловживань на практиці.

Дмитро Дубцов, юрист Asters

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням 

Читайте також: Новий Трудовий кодекс та зміна підходів до держзамовлення: Мінекономіки підготувало законопроєкт

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини