Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новий Трудовий кодекс та зміна підходів до держзамовлення: Мінекономіки підготувало законопроєкт

Реклама

Міністерство економіки підготувало проєкт нового Трудового кодексу. У січні стартує обговорення його з усіма зацікавленими сторонами. Про це повідомила Перший віцепрем'єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко, передає прес-служба Мінекономіки.

“У новому законодавстві про працю ми, нарешті, легалізуємо різноманітні форми зайнятості: дистанційну роботу, надомну, нефіксований робочий час. Діджиталізуємо збір інформації про працівника. Більше не потрібні будуть паперові трудові книжки. Боротимемось із мобінгом та чимало іншого. Наша мета - створити умови, аби ті, хто хоче працювати, могли це робити без перешкод”, - зазначила Юлія Свириденко.

Зазначається, що у 2024 році Міністерство економіки планує реформувати підходи до державного замовлення, що має допомогти протидіяти структурному безробіттю.

"Це такий вид кадрового дефіциту, коли безробітних багато, але в той самий час ринок праці потребує зовсім інших фахівців. Щоб розв'язати цю проблему, держзамовлення у вищих навчальних закладах буде зведено до мінімуму. Натомість в українців з'явиться можливість  отримати грант та отримати бажану професію", - зазначили в міністерстві.

За словами Юлії Свириденко, грант частково покриватиме витрати на навчання (cofinancing of tuition), а заклад і освітню програму студент обиратиме за своїми вподобаннями.

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням. 

Також повідомляється, що ще одним важливим кроком на шляху оновлення ринку праці в Україні стане модернізація Державної служби зайнятості.

Планується поступовий перехід цієї структури до сервісно-орієнтованої моделі розвитку людського капіталу та підтримки соціально незахищених категорій населення. Крім того, реформа ДСЗ передбачає цифровізацію 90% процесів та широку мережу партнерств з тренінговими компаніями, компаніями з підбору персоналу, а також - з громадськими організаціями, що займаються соціальними проєктами.

"Тож у підсумку ДСЗ стане потужним аналітичним центром, який прогнозуватиме розвиток ринку праці за галузями і регіонами, проєктуватиме програми підтримки. При цьому він продовжить виконувати й нинішні функції - підбирати персонал, навчати та перенавчати безробітних, реалізовувати державні програми підтримки бізнесу та грантові проєкти", - пояснили в Мінекономіки.

Крім того, зазначається, що наступного року обсяги державної підтримки людей та бізнесу значно збільшаться.

"Навчання та перенавчання зможуть пройти 100 тисяч українців. Роботодавці зможуть отримати компенсації за облаштування щонайменше 10 тисяч інклюзивних робочих місць. А  у межах програми єРобота планується видати 15 тисяч грантів. Це й гранти на власну справу, гранти для ветеранів, ветеранок та їхніх дружин і чоловіків, а також гранти для переробних підприємств", - йдеться в повідомленні.

Усі потрібні документи для юриста - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, судової практики, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням 

Читайте також: З 29 грудня 2023 року діють зміни до Положення про Державну податкову службу

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини