Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реєстрація в Єдиній судовій системі: для кого обов'язкова з 19 жовтня 2023 року, а для кого – з 20 лютого 2024?

Реклама

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29 червня 2023 року № 3200-IX (надалі - Закон) для учасників судового процесу визначена обов'язкова реєстрація та використання електронних кабінетів у ЄСІТС.

Читайте також: З 18 жовтня для визначених осіб реєстрація електронних кабінетів при участі в судових процесах стає обов'язковою

Так, з 19 жовтня 2023 року реєстрація та використання електронних кабінетів у ЄСІТС є обов'язковими для визначеного кола учасників судового процесу у господарських справах, а саме для адвокатів, нотаріусів, державних та приватних виконавців, арбітражних керуючих, судових експертів, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та інших юридичних осіб (зокрема і юридичних осіб приватного права, зареєстрованих за законодавством України), які беруть участь у судових процесах у господарських справах.

Інші особи (це, зокрема, фізичні особи, включно й фізичні особи-підприємці) реєструють свої електронні кабінети в добровільному порядку.

Законом також було передбачено процесуальні наслідки порушення вимог щодо реєстрації в ЄСІТС, серед яких залишення документа без руху, його повернення або залишення без розгляду. Водночас негативні наслідки відсутності реєстрації особи в ЄСІТС застосовуються судом навіть у тих випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Важливо наголосити, що суди вже застосовують процесуальні наслідки порушення вимог щодо реєстрації в ЄСІТС. Наприклад, нещодавно Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду (далі - КГС ВС) залишив касаційну скаргу компанії без руху.

КГС ВС вказав, що, згідно з новою редакцією пункту 2 частини другої статті 290 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК), у касаційній скарзі повинно бути зазначено повне найменування особи, яка подає касаційну скаргу, її місцезнаходження, поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, номери засобів зв?язку, адресу електронної пошти (якщо вона є), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету. Якщо касаційна скарга оформлена з порушенням вказаних вимог, суд залишає таку скаргу без руху.

Оскільки в касаційній скарзі не було зазначено необхідні відомості, передбачені оновленою нормою ГПК, стосовно наявності (відсутності) електронного кабінету, КГС ВС постановив залишити скаргу без руху (ухвала ВС КГС від 20 листопада 2023 року у справі № 906/702/22).

Що стосується учасників цивільного та адміністративного судочинства, то з 19 жовтня 2023 року реєстрація в ЄСІТС обов'язкова для адвокатів, нотаріусів, державних та приватних виконавців, арбітражних керуючих, судових експертів, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та юридичних осіб публічного права. А вже з 20 лютого 2024 року така реєстрація буде обов'язковою і для юридичних осіб приватного права, які є учасниками цивільних та адміністративних справ.

Отже, з 19 жовтня 2023 року реєстрація та використання електронних кабінетів у ЄСІТС є обов'язковими для адвокатів, нотаріусів, державних та приватних виконавців, арбітражних керуючих, судових експертів, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, які беруть участь у судових процесах у господарських, цивільних та адміністративних справах. Також з 19 жовтня 2023 року зобов'язані мати електронний кабінет в ЄСІТС юридичні особи приватної форми власності, які є учасниками господарських справ.

Крім того, починаючи від 20 лютого 2024 року, юридичні особи приватної форми власності, які є учасниками цивільного та адміністративного процесів, так само будуть зобов'язані зареєструвати свої електронні кабінети в ЄСІТС.

Катерина Цвєткова, партнерка, адвокатка практики вирішення судових спорів юридичної фірми GOLAW

Замовте LIGA360 до Дня адвокатури. До кожного рішення LIGA360:Адвокат НААУ надаємо рішення для помічника у подарунок. Скористайтеся спецпропозицією прямо сьогодні. 

Усі інструменти для адвоката - у рішенні LIGA360: Адвокат НААУ. Стежте за подіями НААУ, відвідуйте навчальні програми ВША, отримуйте залікові бали в рамках підвищення кваліфікації та доступ до повної бази законодавства, судових рішень, експертної аналітики. Придбайте LIGA360: Адвокат НААУ прямо сьогодні.

Читайте також: Як підтвердити досвід адвокатської діяльності: позиція ВККС

Правові підстави застосування поліграфа на приватному підприємстві

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини