Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 18 жовтня для визначених осіб реєстрація електронних кабінетів при участі в судових процесах стає обов’язковою

Реклама

18 жовтня 2023 року вводиться в дію Закон № 3200-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» в частині внесення змін до Господарського процесуального кодексу і передбачає, що наявність електронного кабінету в ЄСІТС є обов'язковою для:

  • адвокатів;

  • нотаріусів;

  • державних та приватних виконавців;

  • арбітражних керуючих;

  • судових експертів;

  • органів державної влади та інших державних органів;

  • органів місцевого самоврядування;

  • інших юридичних осіб (у межах господарського процесу).

Про це нагадала Судова влада України.

Закон передбачає, що у разі звернення до суду особою, яка зобов'язана зареєструвати електронний кабінет, але не виконала свого обов'язку, документи такої особи будуть залишатися судом без руху, або повертатися, залежно від виду процесуального документа.  

Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Офіційні електронні адреси, зареєстровані до набрання чинності Закон України № 3200-IX, вважаються електронними кабінетами і використовуються судом, учасниками справи за правилами та в порядку, що діють після введення в дію цього Закону.

Через 7 місяців з дня опублікування Закону такий обов'язок буде впроваджено в цивільному та адміністративному судочинстві й для юридичних осіб приватної форми власності.

Із порядком реєстрації Електронного кабінету можна ознайомитись у розділі 4 «Реєстрація та авторизація користувачів» Інструкції користувача Електронного суду ЄСІТС за посиланням.

Зареєструвати електронний кабінет в ЄСІТС можна за посиланням: https://id.court.gov.ua /.

Детальніше про Закон ми писали тут.

Усі інструменти для адвоката - у рішенні LIGA360: Адвокат НААУ. Стежте за подіями НААУ, відвідуйте навчальні програми ВША, отримуйте залікові бали в рамках підвищення кваліфікації та доступ до повної бази законодавства, судових рішень, експертної аналітики. Придбайте LIGA360: Адвокат НААУ прямо сьогодні.

Скористайтеся спецпропозицією до Дня юриста. Отримайте знижку 30% на рішення LIGA360:Юрист Проф або LIGA360:Юрист Преміум. Поспішайте замовити, адже пропозиція дійсна лише до 20 жовтня.Читайте також: Як адвокату зареєструвати електронний кабінет в ЄСІТС: НААУ підготувала покрокову відеоінструкцію

ВС роз'яснив, яка електронна адреса органу державної влади вважається офіційною

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини