Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КАС ВС висловився щодо обов’язку адвоката, який здійснює діяльність індивідуально, скріплювати ордер власноручним підписом

Реклама

КАС ВС зазначив, що за змістом абз. 2 ч. 8 ст. 18 КАС України особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в ЄСІТС, подають процесуальні та інші документи, письмові та електронні докази, вчиняють інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС, з використанням власного ЕЦП, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону «Про електронний цифровий підпис», якщо інше не визначено цим Кодексом.

Про це йдеться в постанові КАС ВС від 7 грудня 2023 року у справі № 466/862/22, інформує П'ятий апеляційний адміністративний суд.

Пунктом 9 Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги передбачено, що ордер, що видається адвокатом, який здійснює свою діяльність індивідуально, підписується адвокатом та посвідчується печаткою адвоката (за її наявності).

29 квітня 2022 року Рада адвокатів України ухвалила рішення № 45 «Про внесення змін до Положення № 41 про ордер на надання правничої (правової) допомоги», яким доповнено Положення, зокрема, п. 10 новим абзацом такого змісту: «Під час дії воєнного стану на території України дозволяється видача адвокатським бюро / адвокатським об'єднанням ордера без скріплення його печаткою юридичної особи та без підпису керівника адвокатського об'єднання, адвокатського бюро».

КАС ВС дійшов висновку, що представник Укртрансбезпеки у цій справі зверталась до суду не від адвокатського бюро або від адвокатського об'єднання, а індивідуально, тому вимоги п. 10 рішення Ради адвокатів України від 29 квітня 2022 року № 45 не підлягають застосуванню у цьому випадку.

Отже, власноручний підпис адвоката є обов'язковим реквізитом ордера при зверненні до суду індивідуально.

Як адвокату професійно зростати й стежити за змінами? З цифровим рішенням LIGA360: Адвокат НААУ. У рішенні ви зможете переглянути навчальні продукти ВША у межах встановленого НААУ річного обсягу залікових балів, читати експертні матеріали, аналізувати законодавство й готуватися до судових засідань. Оцініть усі переваги робочого простору LIGA360: АДВОКАТ НААУ.

День адвокатури - найвигідніший час для замовлення LIGA360. Тільки зараз при підключенні LIGA360:Адвокат НААУ надаємо рішення для помічника у подарунок. А в оплату річного тарифу вже входить внесок на адвокатське самоврядування. Замовте прямо сьогодні.

Читайте також:

Як підтвердити досвід адвокатської діяльності: позиція ВККС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини