Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хто може бути отримувачем та набувачем гуманітарної допомоги: що передбачено новим Законом?

14 листопада 2023, 16:22
1387
0
Реклама

Мінсоцполітики роз'яснило, хто може бути отримувачем та набувачем гуманітарної допомоги.

Отримувач - це юридична особа, зареєстрована в Україні з визначеним напрямком статутної діяльності. 

Важливо, що чинне законодавство передбачає реєстрацію отримувача в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги. До прикладу, - це благодійні фонди, громадські організацій, реабілітаційні установи. 

Набувач - це фізична чи юридична особа, яка потребує та отримала гуманітарну допомогу, тобто той, кому вона безпосередньо надається (наприклад лікарня чи окрема людина).

В міністерстві звернули увагу, що Верховна Рада на засіданні 8 листопада ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги" (законопроєкт №9111), який розширює перелік отримувачів-юридичних осіб. Закон набуде чинності через один місяць після офіційного опублікування.

Що зміниться?

До отримувачів-юридичних осіб додаються іноземні благодійні організації, представництва яких акредитовані в Україні. 

Також отримувачами зможуть бути неприбуткові державні та комунальні установи, органи місцевого самоврядування, надавачі соціальних послуг. 

"Поруч з цим, тривалий час був неврегульованим механізм, коли благодійний фонд закуповує за кордоном товари (наприклад, турнікети або дрони) та завозить їх в Україну як гуманітарну допомогу. Але гуманітарна допомога - це товари отримані безоплатно, а не закуплені.Це створювало правові ризики для отримувачів. Адже товари, які вони декларували і завозили як гуманітарну допомогу, по суті такими не були. У такому механізмі був відсутній іноземний донор, який і мав би надавати допомогу. Законопроєкт №9111 врегульовує і цю ситуацію. Тепер благодійні фонди можуть виступати донором гуманітарки, яку завозять в Україну", - пояснили в міністерстві.

Legal Solution - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням 

Читайте також: Рада ухвалила Закон, яким спрощено порядок отримання статусу учасника бойових дій

Хочеш отримати мільйони корисних документів, що аналізуються вмить? Спробуй LIGA360. Найповніша база українського законодавства й аналітики, алгоритми дій у робочих ситуаціях. А смарт-фільтри й зв'язки документів допоможуть отримати саме ту підбірку матеріалів, що вам потрібна. Спробуйте LIGA360 сьогодні, замовивши тестовий доступ. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини