Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спеціальне майнове право на майбутні об'єкти нерухомості тепер можна зареєструвати онлайн

Реклама

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури інформує, що в Державному реєстрі речових прав (ДРРП) вперше зареєстровано спеціальне майнове право на майбутні об'єкти нерухомості. Таке право допоможе замовникам будівництва (забудовникам) вести бізнес прозоро, а покупцям - захистити свої інвестиції в житло від недобросовісних забудовників. Раніше такої реєстрації не існувало.

Спеціальне майнове право - різновид майнового права, яке полягає у володінні і розпорядженні об'єктом незавершеного будівництва, майбутнім об'єктом нерухомості, роз'яснили в міністерстві.

Тепер, перед тим як зареєструвати таке право, забудовник має створити низку визначених документів у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ), серед яких - заява про державну реєстрацію спеціального майнового права. Заяву отримує державний реєстратор в електронній формі шляхом взаємодії між ЄДЕССБ і ДРРП. Також забудовник має оприлюднити детальну інформацію про об'єкт будівництва та дані про себе.

Реєстрація спеціального майнового права є обов'язковою для тих, хто має намір продавати майбутні квартири, гаражні бокси, інші житлові та нежитлові приміщення або паркомісця. Наразі вже зареєстровано такі права на 3 об'єкти будівництва.

Мінінфраструктури нагадало, що Кабінет Міністрів у червні 2023 року ухвалив постанову, якою запровадив порядок поширення дії Закону "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому".

8 вересня 2022 року Президент підписав Закон "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому", покликаний захистити права інвесторів у нове житло. Відповідний законопроєкт № 5091 Верховна Рада ухвалила 15 серпня 2022 року.

SMS-Маяк - надійна допомога бізнесу в захисті нерухомості та землі. Налаштуйте моніторинг та отримуйте сповіщення про зміни в реєстрі речових прав. Замовляйте за посиланням.

Читайте також:

Особливості договору купівлі-продажу майбутнього об'єкта нерухомості

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини