Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які запобіжні заходи є в кримінальному провадженні та в яких випадках застосовуються?

Реклама

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області нагадав, що запобіжні заходи - це сукупність превентивних заходів у кримінальному  провадженні, спрямованих на забезпечення належної поведінки підозрюваного, обвинуваченого чи засудженого через певне обмеження їхніх особистих прав, зокрема права на свободу  та особисту недоторканність.

Запобіжними заходами є:

  • особисте зобов'язання (найбільш м'який ЗЗ);

  • особиста порука;

  • застава;

  • домашній арешт;

  • тримання під вартою (найбільш суворий).

Крім того, до неповнолітніх підозрюваних чи обвинувачених, крім зазначених запобіжних заходів, може застосовуватися передання їх під нагляд батьків, опікунів чи піклувальників, а до неповнолітніх, які виховуються в дитячій установі, - передання їх під нагляд адміністрації цієї установи. До особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру, також - поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають її небезпечну поведінку.

Коли застосовуються?

Запобіжні заходи застосовуються слідчим суддею або судом на клопотання слідчого або прокурора за наявності обгрунтованої підозри або обвинувального акту про вчинення особою кримінального правопорушення, а також наявності ризиків, що особа може:

  • переховуватись від органів досудового розслідування та (або) суду;

  • знищити, переховувати, або спотворити речі або документи, що мають істотне значення для встановлення об'єктивної істини у провадженні;

  • незаконно впливати на свідків, потерпілого, експертів, спеціалістів, інших підозрюваних чи обвинувачуваних у цьому ж кримінальному провадженні;

  • перешкоджати кримінальному провадженню;

  • продовжити вчинення чи вчинити нове кримінальне правопорушення.

Що враховується при призначенні?

При  вирішенні питання про обрання запобіжного заходу слідчий суддя чи суд на підставі наданих сторонами матеріалів кримінального провадження повинен оцінити усі обставини у сукупності, у  тому числі вагомість  доказів про  вчинення правопорушення,  тяжкість покарання, передбаченого санкцією інкримінованої статті, вік та стан здоров?я підозрюваного чи обвинуваченого, міцність його соціальних зв?язків,  наявність  родини та утриманців, постійного місця роботи чи навчання, майновий стан, наявність судимостей тощо.

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням. 

Читайте також: Правила поводження з вогнепальною зброєю поліцейськими

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини