Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може поліцейський вимагати у водія документи без доказів порушення ПДР

20 жовтня 2023, 16:23
57394
6
Реклама

Права та обов'язки водія транспортного засобу передбачені ЗУ «Про національну поліцію». Нижче розглядаємо законні підстави для зупинки транспортного засобу та перевірки документів. Однією з підстав зупинки транспортного засобу є порушення правил дорожнього руху. Всі одинадцять підстав для зупинки транспортного засобу передбачені ст. 35 ЗУ «Про національну поліцію» (далі - Закон).

Зокрема, поліцейський може зупиняти транспортні засоби у разі:

1) якщо водій порушив Правила дорожнього руху;

2) якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу;

3) якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об'єктом чи знаряддям учинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення;

4) якщо транспортний засіб перебуває в розшуку;

5) якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути;

6) якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод;

7) якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху;

8) якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;

9) порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв;

10) якщо зупинка транспортного засобу, який зареєстрований в іншій країні, здійснюється з метою виявлення його передачі у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України або не поміщували в митний режим транзиту;

11) якщо є наявна інформація, яка свідчить про те, що водій або пасажир транспортного засобу є особою, яка самовільно залишила місце для утримання військовополонених.

Ч. 3 ст. 18 Закону зобов'язує поліцейського, звертаючись до водія, назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред'явити на її вимогу службове посвідчення.

Відповідно до ч.3 ст. 35 Закону, поліцейський зобов'язаний поінформувати водія про конкретну причину зупинення ним транспортного засобу з детальним описом підстави зупинки.

Ч. 1 ст. 8 Закону зобов'язує поліцейського дотримуватися законів та не порушувати прав водія. Водій має право на отримання інформації хто саме його зупинив, по якій причині та має право на безперешкодний рух за відсутності законних підстав для його зупинки.

На практиці поліцейські часто не дотримуються вимог чинного законодавства та маніпулюють нормами права, користуючись правовою не обізнаністю водіїв. Хоча без доказів порушення правил дорожнього руху поліцейський не має права вимагати документи у водія.

До такого висновку дійшов П'ятий апеляційний адміністративний суд, розглядаючи справу №473/1404/20. Постановою П'ятого апеляційного адміністративного суду від 20 листопада 2020 р. у справі №473/1404/20 передбачено, що якщо поліцейським не задокументовано та не доведено належними та допустимими доказами факту порушення водієм правил дорожнього руху, то вимога інспектора до водія про пред'явлення документів, що посвідчують особу або документів на право керування є неправомірною.

Верховний Суд в Постанові від 15 березня 2019 року по справі № 686/11314/17, зазначив, що поліцейські не можуть вимагати у водія свідоцтво про реєстрацію автомобіля та полісу обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності, якщо у них немає доказів вчинення правопорушення.

Відповідно до вищезазначеного, водій не зобов'язаний надавати документи без доказів порушення Правил дорожнього руху.

Денис Соловей, партнер Адвокатського об'єднання GRACERS

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням. 

Читайте також: Правила поводження з вогнепальною зброєю поліцейськими

15 матеріалів, що будуть цікаві водіям

Скористайтеся спецпропозицією до Дня юриста. Отримайте знижку 30% на рішення LIGA360:Юрист Проф або LIGA360:Юрист Преміум. Поспішайте замовити, адже пропозиція дійсна до 20 жовтня 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини