Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КАС ВС висловив позицію щодо можливості встановлення спеціальних строків звернення до суду у спорах про нарахування середнього заробітку

Реклама

Верховний Суд висловився щодо можливості встановлення спеціальних строків звернення до суду у спорах про нарахування середнього заробітку.

Про це йдеться в постанові КАС ВС від 7 вересня 2023 року у справі № 160/914/23, інформує П'ятий апеляційний адміністративний суд.

Усі суми (заробітна плата, вихідна допомога, компенсація за невикористану відпустку, оплата за час тимчасової непрацездатності тощо), належні до сплати працівникові, мають бути виплачені у день його звільнення. Закон прямо покладає на підприємство, установу, організацію обов'язок провести зі звільненим працівником повний розрахунок, виплатити всі суми, що йому належать. У разі невиконання такого обов'язку з вини власника або уповноваженого ним органу настає відповідальність, передбачена ст. 117 КЗпП.

КАС ВС звернув увагу, що строки звернення до суду за кожною підставою для нарахування середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку обраховуються окремо.

Відповідно до ст. 122 КАС для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється 6-місячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Для захисту прав, свобод та інтересів особи цим Кодексом та іншими законами можуть встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду, які, якщо не встановлено інше, обчислюються з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Таким чином, КАС передбачає можливість спеціальних строків звернення до адміністративного суду, які мають перевагу в застосуванні порівняно із загальним 6-місячним строком, визначеним у ч. 2 ст. 122 цього Кодексу. Таким спеціальним строком для звернення до суду у справах щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби є місячний строк, встановлений ч. 5 ст. 122 КАС.

Історію судової справи можна переглянути на ІТ-платформі LIGA360. Дізнайтеся, чи не було рішення переглянуто чи скасовано, дізнайтеся деталі справи та оцініть тривалість розгляду. Подробиці за посиланням.

Читайте також:

Відшкодування витрат на правничу допомогу: ВС вказав, що має перевірити суд

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини