Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судова практика захисту бізнесу в умовах війни

Реклама

Впродовж І півріччя 2023 року, якщо порівняти з аналогічним періодом минулого року, спостерігається зростання кількості розглянутих господарськими судами справ за всіма категоріями спорів. Значно збільшилася кількість майнових, земельних, корпоративних спорів, справ, пов'язаних із банкрутством. Про це зазначив суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді Валерій Картере на VIII Міжнародному форумі із захисту бізнесу, повідомила прес-служба ВС.

Під час виступу Валерій Картере також зосередився на особливостях банкрутства в умовах війни та розповів про напрацювання судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС. За його словами, профільна палата своєю практикою намагалася посилити складову відповідальності власників і керівників бізнесу за доведення до банкрутства або невчинення жодних дій у разі загрози неплатоспроможності.

Доповідач розглянув низку актуальних постанов КГС ВС і на конкретних прикладах розглянув основні підходи, зокрема щодо:

сплати судового збору за розгляд заяви ліквідатора про покладення субсидіарної відповідальності на особу, винну в доведенні до банкрутства боржника (постанова КГС ВС від 20 жовтня 2022 року у справі № 911/3554/17(911/401/21);

визначення кола суб'єктів солідарної відповідальності за правилами  ч. 6 ст. 34 КУзПБ у разі зміни керівництва боржника (постанова КГС ВС від 4 липня 2023 року у справі № 911/293/21 (911/682/22));

визначення порядку дій господарського суду під час розгляду заяв про відкриття провадження у справі про банкрутство різних кредиторів до одного й того самого боржника, поданих до різних господарських судів за правилами територіальної підсудності у зв'язку зі зміною місця розташування боржника (постанова КГС ВС від 26 квітня 2023 року у справі № 904/2154/22).

Крім того, Валерій Картере проаналізував застосування ст. 204 ЦК України в поєднанні з положеннями КУзПБ при розгляді заяви з кредиторськими вимогами за борговою розпискою та визнання кредиторських вимог (постанова КГС ВС від 1 березня 2023 року у справі № 902/221/22).

Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та завантаженості суддів. Відстежуйте судові справи по контрагентах, аналізуйте правові позиції та судові рішення. Формуйте власну сильну позицію з системою аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримайте тестовий доступ за посиланням.

Про юридичні виклики бізнесу під час війни в контексті судової практики господарської юрисдикції розповів суддя-спікер КГС ВС Юрій Чумак. Він зупинився на особливостях господарського процесу в умовах воєнного стану. Зокрема, на питаннях щодо територіальної підсудності судових справ та належного повідомлення учасників судового процесу.

У межах доповіді суддя ВС звернув увагу на актуальні питання в умовах воєнного стану - захист права власності фізичних і юридичних осіб та відшкодування збитків, завданих країною-агресором. Юрій Чумак навів позитивні приклади із судової практики господарської юрисдикції, де відповідачем визначено державу-агресора та стягнено заподіяну шкоду.

Зокрема, Господарський суд міста Києва розглянув низку справ про стягнення шкоди заподіяною збройною агресією російської федерації проти України (рішення від 6 грудня 2022 року у справі № 914/1552/22, від 22 грудня 2022 року у справі № 910/10517/22).

Крім того, Юрій Чумак ознайомив колег з актуальними кейсами щодо впливу війни на оренду державного та комунального майна і відповідальності за порушення господарських зобов'язань.

Детальніше з презентацією можна ознайомитися за посиланням.

Усі інструменти для юриста - в єдиній системі. З LIGA360 ви отримаєте повну базу законодавства та судових рішень. LIGA360 у два кліки обрахує штрафи, процесуальні строки, відкриє доступ до типових шаблонів і договорів. Модуль «Ситуації для юриста» містить повний перелік викликів, що виникають у роботі, та алгоритми дій. Замовте тестовий доступ прямо сьогодні.

Читайте також: Суд висловився щодо встановлення відеокамер зовнішньої системи відеонагляду у багатоквартирному будинку

Комплаєнс-перевірка: добірка цікавих матеріалів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини