Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Опубліковано зміни до КУпАП щодо посилення відповідальності за порушення вимог законодавства про колективні угоди та договори

Реклама

2 вересня в газеті «Голос України» офіційно опубліковано Закон № 3256-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення вимог законодавства про колективні угоди та договори».

Документ набере чинності через шість місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану, введеного Указом № 64/2022, затвердженим Законом № 2102-IX, але не раніше набрання чинності Законом № 2937-IX "Про колективні угоди та договори".

Законодавчим актом викладено в новій редакції статті 41-1 - 41-3 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Передбачено, що:

1. Ухилення осіб, які представляють роботодавців чи профспілки, від участі в колективних переговорах щодо укладення, зміни або доповнення колективної угоди, договору у разі їх письмового ініціювання однією із сторін колективних переговорів, умисне порушення встановленого законодавством строку проведення консультацій щодо початку колективних переговорів тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 850 грн).

Штраф не накладається на осіб, які представляють роботодавців, у яких кількість працівників не перевищує 25 осіб, чи профспілки, якщо вони представляють інтереси працівників таких роботодавців (ст. 41-1 КУпАП).

2. Порушення чи невиконання зобов'язань за колективною угодою, договором особами, які представляють роботодавців чи профспілки, тягнуть за собою накладення штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн) (ст. 41-2 КУпАП).

3. Ненадання особами, які представляють роботодавців чи профспілки, інформації, необхідної для ведення колективних переговорів і здійснення контролю за виконанням колективних угод, договорів, тягне за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 170 грн).

Штраф не накладається на осіб, які представляють роботодавців, у яких кількість працівників не перевищує 25 осіб, чи профспілки, якщо вони представляють інтереси працівників таких роботодавців (ст. 41-3 КУпАП).

Де читати професійну аналітику про управління персоналом? В робочому просторі LIGA360: HR-Менеджер. Налаштуйте персональну стрічку новин з обраних джерел, отримуйте доступ до аналітики з кадрового обліку, читайте коментарі експертів. Оберіть своє рішення LIGA360 за посиланням.

Читайте також:

Закон про колективні угоди та договори офіційно опубліковано

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини