Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС вирішив, хто є належним відповідачем у справі про відновлення доступу до Автоматизованої системи виконавчого провадження

Реклама

Суть справи: позивачка просила суд зобов'язати відповідача (державне підприємство «Національні інформаційні системи») відновити їй доступ до Автоматизованої системи виконавчого провадження, який вона втратила 24 лютого 2022 року у зв'язку із запровадженням в Україні воєнного стану. Через агресію росії відповідач призупинив доступ усіх користувачів до Єдиних та Державних реєстрів Міністерства юстиції України, зокрема до АСВП. Міністерство юстиції України було долучене до справи як третя особа.

Суди першої та апеляційної інстанцій відмовили в задоволенні позову. КЦС ВС в постанові від 2 серпня 2023 року у справі № 761/13310/22 погодилась з їхніми висновками, однак змінила мотивувальну частину рішень, повідомила прес-служба ВС.

Верховний Суд керувався тим, що саме на Міністерство юстиції України як на суб'єкта владних повноважень покладено повноваження щодо тимчасового зупинення, створення та забезпечення функціонування АСВП. Водночас ДП «Національні інформаційні системи» визначено адміністратором реєстрів, основною метою якого є саме технічне та технологічне забезпечення створення і супроводження програмного забезпечення ведення автоматизованих систем Єдиних та Державних реєстрів, що створюються відповідно до наказів Міністерства юстиції України.

Суд відмовив у позові з підстав пред'явлення його до неналежного відповідача й констатував, що належним відповідачем у цій справі є Міністерство юстиції України. При цьому клопотань про заміну неналежного відповідача або про залучення Міністерства юстиції України до участі у справі як співвідповідача позивачка не подавала.

Читайте також: Закон про обов'язок реєстрації електронних кабінетів для участі в судових процесах набув чинності

Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та завантаженості суддів. Відстежуйте судові справи по контрагентах, аналізуйте правові позиції та судові рішення. Формуйте власну сильну позицію з системою аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримайте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини