Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кількість суддів Великої Палати Верховного Суду пропонують зменшити з двадцяти одного до чотирнадцяти

Реклама

В Парламенті зареєстровано законопроєкт № 9643 "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких інших законодавчих актів України щодо удосконалення діяльності Великої Палати Верховного Суду".

Зокрема, пропонується зменшити кількість суддів Великої Палати Верховного Суду з двадцяти одного до чотирнадцяти суддів з яких дванадцять суддів обираються касаційними судами, а секретар Великої Палати Верховного Суду - Пленумом Верховного Суду. Голова Верховного Суду входить до складу Великої Падати за посадою. "Необхідність таких змін обумовлена тим, що наявна на сьогодні кількість суддів у Великій Палаті Верховного Суду з урахуванням кількості проваджень, що знаходяться на розгляді Великої палати Верховного Суду, є завеликою та потребує суттєвого зменшення", - вважають автори законопроєкту.

Також пропонується удосконалити порядок обрання суддів Верховного Суду до Великої Палати Верховного Суду та запровадити механізм їх відкликання зборами суддів відповідних касаційних суддів.

Крім того, планується переглянути та чітко визначити межі повноважень Великої Палати Верховного Суду і в процесуальному законодавстві.

Так, пропонується визначити, що Велика Палата Верховного Суду:

1) здійснює розгляд справ, якщо наявні різні правові позиції касаційних судів, викладені у їх постановах, щодо застосування закону з одних і тих самих правовідносин, з метою формування єдиної правозастосовчої практики;

2) діє як суд апеляційної інстанції у справах, розглянутих Верховним Судом як судом першої інстанції;

3) вирішує питання юрисдикційності спорів (розглядає справи щодо оскарження судового рішення з підстав порушення правил предметної чи суб'єктної юрисдикції).

Читайте також: Оскарження заповіту: суддя Верховного Суду розповіла про особливості розгляду справ

Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та завантаженості суддів. Відстежуйте судові справи по контрагентах, аналізуйте правові позиції та судові рішення. Формуйте власну сильну позицію з системою аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримайте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини