Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли судова справа розглядається колегіально?

Реклама

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області роз'яснив, коли судова справа розглядається колегіально.

Кримінальне судочинство

В суді першої інстанції колегіально судом у складі трьох суддів здійснюються кримінальні провадження щодо злочинів, за  вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше 10 років і лише за клопотанням обвинуваченого. Кримінальні провадження стосовно кількох обвинувачених здійснюються колегіально судом у складі трьох суддів стосовно всіх обвинувачених, якщо хоча б один із з них заявив клопотання про такий розгляд.

Кримінальні провадження, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі, здійснюються колегіально судом у складі трьох суддів, а за клопотанням обвинуваченого -  судом присяжних у складі двох суддів та трьох присяжних стосовно усіх обвинувачених, якщо хоча б один з них заявив клопотання про такий розгляд.

Перегляд судового рішення в суді першої інстанції за виключними обставинами здійснюється колегією у складі трьох  або більшої непарної кількості суддів, незалежно від того, у якому складі розглядалося кримінальне  провадження.

Якщо у загальному суді першої інстанції, який згідно з правилами підсудності має здійснювати кримінальне провадження, неможливо утворити склад суду, справу розглядає найбільш територіально наближений суд, в якому можливо утворити такий склад суду.

Цивільне судочинство

Відповідно до ст. 34 ЦПК України, більшість справ у судах першої інстанції розглядаються суддею одноособово. Проте у деяких випадках, передбачених ст. 293 ЦПКУ, розгляд справ окремого (непозовного) провадження проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних. Це стосується справ про:

- обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;

-визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою;

-усиновлення;

-надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку;

-примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.

Усі інструменти для юриста - в єдиній системі. З LIGA360 ви отримаєте повну базу законодавства та судових рішень. LIGA360 у два кліки обрахує штрафи, процесуальні строки, відкриє доступ до типових шаблонів і договорів. Модуль «Ситуації для юриста» містить повний перелік викликів, що виникають у роботі, та алгоритми дій. Замовте тестовий доступ прямо сьогодні.

Читайте також: ВС вказав, коли на позивача покладаються судові витрати у зв'язку із залишенням його позову без розгляду

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини