Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Договір, перепустка, ордер: в НААУ обговорили, як гарантувати безпеку адвокатів під час комендантської години

Реклама

Документом, який набрав чинності 27 червня, дозволяється перебування у визначений період доби на вулицях та в інших громадських місцях, де запроваджено комендантську годину, без виданих перепусток адвокатам, призначеним регіональними центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги для надання безоплатної вторинної правової допомоги. Йдеться про постанову від 24 червня 2023 року № 630 «Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо питань функціонування системи надання безоплатної правової допомоги».

"Хоча такий крок має надважливе значення для захисту прав громадян, більшість адвокатів України фактично зазнали дискримінації. Адже ті, хто надає правову допомогу за договором, позбавлені можливості робити це під час комендантської години", - зазначили в НААУ.

Шляхи вирішення цієї проблеми обговорили у Національній асоціації адвокатів України 24 липня під час спільного засідання комітетів з питань:

  • захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності, 

  • захисту прав людини, з питань адвокатської практики,

  • кримінального права та процесу,

  • адміністративного права та процесу,

  • військового права,

  • безоплатної правової допомоги.

Зазначається, що згідно із установленим порядком, у разі зупинки під час виїзду до затриманої особи адвокат, призначений регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, має пред'явити разом із документом, що посвідчує особу, також свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю або посвідчення адвоката України та скановану копію доручення регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Адвокати НААУ знаходять правові позиції в LIGA360. 100 млн рішень українських судів з можливостями аналізу, прецеденти, юридична аналітика й новини. Замов прямо сьогодні - формуй ефективні рішення в пару кліків.

«Пересування адвоката під час комендантської години має на меті саме надання правової допомоги. Будь-яка інша мета виключається, - наголосила голова Комітету з питань БПД Оксана Каденко. - Повноваження адвоката, який надає безоплатну вторинну правову допомогу затриманій особі, підтверджуються документами, що видаються в рамках налагодженого механізму взаємодії державних органів. Але як і чим підтверджувати повноваження адвоката за договором на надання правової допомоги саме під час комендантської години? Він часто не може навіть підтвердити сам факт затримання, бо йому відомо про це зі слів клієнта. Більше того, сам договір про надання правової допомоги здебільшого укладається на місці затримання. Тож, аби гарантувати безпеку пересування адвоката на період воєнного стану, ми маємо запропонувати перелік документів, які пред'являє адвокат на підтвердження свого права порушувати умови комендантської години, які б достовірно та однозначно підтверджували мету такого пересування».

Заступник голови Комітету з питань захисту прав людини Сергій Старенький звернув увагу на те, що норми Порядку, затвердженого постановою Кабміну № 573, сформовані таким чином, що право пересуватися під час комендантської години мають адвокати, сферою діяльності яких є кримінальні провадження. «А це можна чітко прослідкувати внесенням відомостей до ЄРАУ, де є графа, що відображає, в яких категоріях проваджень задіяний адвокат, - зазначив він. - Тобто, якщо адвокат спеціалізується у кримінальних справах і ці відомості внесені до ЄРАУ, то це мое бути підставою для його перебування у комендантську годину поза своїм житлом чи робочим місцем». Іншим аспектом регулювання, на думку С.Старенького, мають стати наслідки порушення адвокатом режиму комендантської години. Це питання, на його думку, потребує окремого опрацювання.

«Іншого механізму, окрім видачі адвокатам перепусток на пересування у комендантську годину, не може бути, - переконаний член Комітету з питань адміністративного права та процесу Євгеній Черналівський. - Тож нам треба розробити механізм звернення рад адвокатів регіонів до НААУ та військових адміністрацій для видачі перепусток адвокатам, які практикують саме у кримінальних та адміністративних справах». Для цього, на думку Є.Черналівського, у постанові Кабміну слід закріпити як відповідне право рад адвокатів регіонів звертатися, так і обов'язок військових адміністрацій видавати перепустки.

Але голова Комітету з питань кримінального права та процесу Анжеліка Моісєєва вважає, що спеціальні перепустки на пересування у комендантську годину адвокатам повинна видавати НААУ, а не місцева влада.

Голова Комітету з питань адвокатської практики Богдан Кушнір зазначив, що під час дії воєнного стану перепустки на пересування у комендантську годину видаються саме військовими адміністраціями, НААУ може робити запити, але лише військова адміністрація приймає рішення видавати спецперепустку чи ні. «Виправляти несправедливість між адвокатами в частині пересування у комендантську годину потрібно шляхом внесення адвокатів до переліку представників критичної інфраструктури. Після цього на місцях вирішувати, за якими критеріями видавати перепустки чи одноразові дозволи на порушення комендантської години», - запропонував Б.Кушнір.

Голова Комітету з питань військового права Марія Островська вважає, що необхідно відображати повноваження адвоката на пересування у комендантську годину саме у ордері.

За підсумками обговорення проблеми було вироблено пропозиції, які спрямовали голові НААУ, РАУ Лідії Ізовітовій для внесення цього питання у порядок денний найближчого засідання Ради адвокатів України.

Відчуй силу AI у роботі юриста! Спробуй LIGA360 для щоденних завдань - аналізу законодавства й судової практики, моніторингу змін правового поля, пошуку відповідей. Замовляй безкоштовний тест-драйв за посиланням.  

Читайте також:

Адвокатський запит: як не допустити помилки при оформленні

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини