Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Електронна акцизна марка почне діяти в Україні з січня 2026 року: Закон набув чинності

Реклама

Сьогодні, 27 липня, набув чинності Закон № 3173-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України у зв'язку із запровадженням електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах".

Раніше Мінцифри роз'яснила, що цей документ передбачає запровадження електронної акцизної марки та створення цифрової системи простежуваності еАкциз. Електронна акцизна марка та система простежуваності почнуть діяти в Україні вже з січня 2026 року.

"Впровадження електронної системи еАкциз з використанням технології Track & Trace дозволить відстежувати маршрут усіх тютюнових та алкогольних виробів. Так держава отримуватиме повну інформацію про весь ланцюг постачання продукції та зможе аналізувати обсяги, які доходять до полиць магазинів", - йдеться в повідомленні.

Кожен продукт матиме електронну акцизну марку, виражену двовимірним DataMatrix-кодом. Виробники та імпортери самостійно зможуть генерувати її в цифровій системі простежуваності еАкциз та наносити на кожну пляшку алкоголю чи пачку цигарок.

А споживачі зможуть пересвідчитися, що купують не контрафакт. Для цього треба просканувати електронну акцизну марку через застосунок Дія і звірити:

  • назву;

  • виробника;

  • місце виробництва;

  • магазин, де продається товар;

  • код маркування, який можна звірити з нанесеним на марку;

  • статус електронної акцизної марки.

"Якщо будуть невідповідності, кожен зможе в один клік сповістити про це державу в Дії", - зазначили в міністерстві.

Зазначається, що одним з найбільших антикорупційних кроків еАкцизу стане обов'язкове маркування підакцизної алкогольної та тютюнової продукції для Duty Free.

Вся актуальна база законодавства й судових рішень є у LIGA360. Знаходьте потрібний документ в один клік - побачте весь обсяг пов?язаних аналітичних матеріалів, судових прецедентів, НПА тощо. Спробуйте найзручніше рішення для legal research прямо сьогодні.

Читайте також: З 27 липня діють зміни до Модельного статуту товариства з обмеженою відповідальністю

Чому Due Diligence є важливим етапом угоди?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини