Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ визнав неконституційною санкцію частини першої статті 483 Митного кодексу

Реклама

5 липня 2023 року Другий сенат Конституційного Суду України ухвалив Рішення у справі за конституційними скаргами Душенькевича Анатолія ВолодимировичаФранка Андрія ВолодимировичаЯрош Ірини Миколаївни щодо конституційності абзацу другого частини першої статті 483 Митного кодексу України. Про це повідомила прес-служба КСУ.

Відповідно до санкції ч. 1 ст. 483 МК, винних осіб, які перемістили товар через митний кордон України із приховуванням від митного контролю, карають штрафом у розмірі 100% вартості товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил із конфіскацією цих товарів.

Автори зазначали, що оспорюваний припис унеможливлює реалізацію принципу індивідуалізації юридичної відповідальності порушника митних правил з урахуванням характеру вчиненого протиправного діяння, форми вини, характеристики особи, винної у вчиненні правопорушення, можливості відшкодування заподіяної шкоди, наявності обставин, що пом'якшують або обтяжують відповідальність.

Конституційний Суд дійшов висновку, що приписи статті 483 МК не відповідають Конституції України у зв'язку з тим, що "таке законодавче регулювання суперечить засадам демократичного суспільства, базованого на верховенстві права (правовладді)".

Витрачаєш багато часу на аналіз законодавства? Спробуй найзручніші інструменти legal research в LIGA360. Миттєвий пошук серед мільйонів документів. Для кожного НПА - пов'язана аналітика, законодавство та судові справи. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Читайте також: Конституційний Суд визнав неконституційними деякі положення Кодексу адмінсудочинства

Конституційний Суд визнав неконституційним окремий припис Закону "Про повну загальну середню освіту"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини